4 lucruri de știut despre istoria vinului în Moldova

Vinurile moldovenești câștigă tot mai mult teren pe piața europeană și internațională, datorită evoluției calitative și efortului de reorientare a acestei industrii spre Occident. Există numeroase vinării care produc băuturi de același nivel cu țările cu tradiție, iar acest lucru este dovedit de aprecierile pe care vinurile din Moldova le primesc la expozițiile internaționale. Încurajat de aceste succese, turismul vitivinicol se dezvoltă, iar oamenii sunt curioși să descopere istoria vinului în Moldova. Aceasta nu este deloc banală, ba chiar ascunde informații fascinante, care demonstrează cum un produs agricol și cultural influențează viața oamenilor și imaginea unei țări. Te invităm să descoperi în continuare 4 lucruri pe care merită să le cunoști despre istoria vinului în Moldova.

1. Vinul se produce în această regiune de la anul 3000 î.H.

Cercetările arheologice au dus la descoperirea unor vase ceramice și frunze fosilizate care demonstrează că tradiția cultivării viței de vie și a producerii vinului există în regiunea Moldovei de mii de ani. Acest lucru demonstrează importanța vinului în culturile locale, înainte de fondarea statului dac sau a coloniilor grecești și romane.

2. Producția medievală de vin a atins apogeul în secolul al XV-lea

Viticultura și producerea de vinuri a reprezentat o ocupație importantă în Moldova încă de la crearea statului, dar vinificația a ajuns la momentul ei de glorie în timpul domniei lui Ștefan cel mare. El a adus soiuri noi de viță de vie și a încurajat producția de vinuri de calitate. De asemenea, a înființat postul de paharnic, care avea ca atribuții și verificarea podgoriilor și vinăriilor, pentru ca vinul domnului să fie cât mai bun.  

3. Coloniștii elvețieni au adus soiuri de struguri occidentale

Puțină lume știe că, după anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus în 1812, printre coloniștii care au venit în regiune s-au numărat și elvețieni proveniți din regiunea viticolă Vaud. Atrași de terenurile fertile, ideale pentru cultivarea viței de vie, aceștia au venit cu ideea de a fonda o colonie a cărei principală activitate să fie vitivinicultura. Muncitori și hotărâți, au creat rapid vinării și au obținut vinuri de calitate, care au ajuns inclusiv pe masa țarului. 

4. Castelul Mimi este primul castel vinicol din regiune

În 1893, Constantin Mimi, un viticultor cu studii în Franța, a creat acest castel și vinăriile asociate, punând Moldova pe harta celor mai frumoase clădiri dedicate băuturii lui Bachus. El a ridicat mult standardul vinurilor locale, iar realizările sale l-au impresionat pe țar și, mai târziu, pe Carol al II-lea al României. 

Istoria vinului în Moldova alternează între Est și Vest, iar acest lucru a influențat evoluția vitiviniculturii locale. De la Ștefan cel Mare la coloniștii elvețieni și Constantin Mimi, vinul local și-a găsit iubitori în toate epocile.