4 criterii în alegerea materialelor de construcții

Alegerea unor materiale calitative pentru proiectele tale este un aspect sine qua non în domeniul construcțiilor. Totuși, pentru că nu suntem cu toții specialiști în acest domeniu, selecția poate fi dificilă așa că îți prezentăm cele mai importante criterii pe care ar trebui să le ai în vedere. 

Alege materiale de construcții recunoscute pentru calitate

Voalată sau nu, există adesea credința că materialele de construcții de calitate sunt cele care costă cel mai mult. În realitate, însă poți găsi prețuri foarte bune pentru materiale de construcții care au o calitate deosebită, fără să îți faci griji cu privire la caracteristicile acestora.

În plus, materialele de construcții bune sunt cunoscute utilizatorilor, iar despre calitatea lor se discută destul de mult, mai ales, în cercurile de specialiști.

Poți, astfel, să afli detalii importante despre materiale, calitate și mod de utilizare, pentru a ști dacă acestea se potrivesc cerințelor tale de rezistență, durabilitate și confort. 

Alege materialele de construcții în funcție de tipul elementelor constructive

Proiectul tehnic pe care îl realizează inginerul proiectant joacă un rol deosebit de important în stabilirea caracteristicilor pe care trebuie să le îndeplinească materialele de construcții. De aceea, vei vedea că proiectul include atât tipul materialelor recomandate, cât și cantitatea și specificațiile acestora, tocmai pentru a face alegerea cea mai potrivită.

Se recomandă să respecți în totalitate cerințele proiectului tehnic în ceea ce privește materialele pentru că acestea sunt calculate în funcție de caracteristicile construcției: dimensiuni, greutatea proprie, încărcările care pot apărea pe durata perioadei de exploatare etc. După realizarea proiectului, trebuie să întocmești devizele de materiale, iar cu acestea să mergi la magazinele specializate pentru a achiziționa cele necesare.

Alege materialele de construcții în funcție de expunere

Materialele de construcții sunt, în general, centrate pentru a răspunde nevoilor clădirii ca monolit de sine stătător. Betonul, oțelul pentru armare sau cărămida sunt materiale de construcții pe care le vei alege la nivel de realizare a structurii, însă de aici lucrurile se ramifică. Vei vedea că există materiale de construcții pentru utilizare la interior dar și la exterior. Diferența constă în faptul că, în cele mai multe dintre cazuri, materialele pentru exterior au caracteristici îmbunătățite de rezistență și durabilitate, pentru că sunt expuse în permanență încărcărilor și intemperiilor. 

Astfel, în funcție de gradul și tipul expunerii, vei putea alege între materiale pe care să le folosești pentru a construi sau amenaja elemente interioare sau, după caz, pentru realizarea structurii exterioare a unei clădiri.

Alege materialele de construcții în funcție de structura pe care o realizezi

Dacă ai nevoie de materiale pentru a realiza structura de rezistență a unei clădiri, trebuie să le alegi pe cele care au duritatea și rezistența cea mai mare. Betonul de stație, barele de oțel, blocurile de BCA, cărămida portantă sunt cele mai cunoscute tipuri de materiale pe care te poți baza pentru a construi eficient și durabil.

Mai apoi, pentru realizarea elementelor constructive care nu sunt portante sau care nu sunt de rezistență, vei avea nevoie de OSB, de anumite tipuri de mortare cu sau fără aditivi, de șape, de cimenturi, de tencuieli sau de alte tipuri similare de materiale de construcții.

Alegerea materialelor nu este dificilă dacă ai în vedere aceste criterii speciale, pentru că ele sunt gândite să acopere în totalitate nevoia ta de a realiza construcții care să dăinuie în timp.