5 motive pentru a înlocui ochelarii de vedere cu lentilele de contact

Atunci când acuitatea ta vizuală este afectată, ai la dispoziție trei metode de a o corecta: ochelarii, lentilele de contact și intervenția chirurgicală. Evident, majoritatea oamenilor apelează mai întâi la una dintre primele două, ochelarii ocupând, până de curând, un loc fruntaș în ceea ce privește alegerea pacienților.

Popularitatea lentilelor de contact a crescut în ultima vreme, și asta pe bună dreptate. Există o serie de avantaje de care te poți bucura alegându-le, despre care vom discuta în continuare. 

1. Îmbunătățesc vederea fără a-ți schimba aspectul

Oamenii se obișnuiesc cu aspectul propriului chip, văzut în oglindă ani la rând. Alegerea unei perechi de ochelari, a unui anumit model de ramă, poate fi dificilă pentru multe persoane, deoarece fizionomia se schimbă mult.

Dacă nu ești mulțumit de aspectul tău cu nici un fel de ochelari, sau dacă pur și simplu nu vrei să îți modifici chipul, dacă ești excesiv de conștient de faptul că porți ochelari, lentilele de contact reprezintă o alegere mult mai bună în ceea ce te privește. 

2. Sunt mai potrivite în timpul activităților sportive

Poate mergi cu prietenii la fotbal, în fiecare săptămână, iar ochelarii te încurcă în timpul jocului pentru că îți tot alunecă de pe nas. Sau poate practici un sport pentru care ai nevoie de cască de protecție, iar ochelarii te jenează. Și să nu uităm de sporturile în care există riscul să te trezești cu o minge drept în figură sau, după caz… în ochelari. 

Mulțumită unor lentile de contact pentru miopie, nu mai ești obligat să faci compromisuri în ceea ce privește eficiența, confortul și calitatea vederii: poți vedea la fel de bine ca până acum, fără să fii incomodat de ochelari.

3. Nu se murdăresc, nu se aburesc

Una dintre cele mai frecvent menționate probleme legate de purtarea ochelarilor este că lentilele se prăfuiesc, se stropesc, se murdăresc, iar în sezonul rece se aburesc. Toate acestea afectează calitatea vederii, astfel că orice posesor de ochelari se vede pus în situația de a purta la el șervețele speciale pentru a-i curăța. Desigur, asta presupune și timp, și atenție, și a te întrerupe din activitatea pe care o desfășori, ceea ce nu e foarte confortabil. 

Cu lentilele de contact, această problemă este complet evitată.

4. Pot fi purtate timp îndelungat

În funcție de tipul de lentile de contact pentru care optezi – sau care îți este recomandat – te poți bucura de purtarea lor timp de 7 zile, fără nici un fel de bătăi de cap suplimentare. Există, pe piața internațională, lentile de contact care au aprobarea Food and Drug Administration (FDA) și care pot fi purtate până la 30 zile. [1] Și asta, fără să mai umbli prin casă întrebând întreaga familie: ”mi-ați văzut cumva ochelarii? Oare unde i-am pus?”.

5. Nu afectează vederea periferică

Indiferent de tipul de rame pentru care optezi, și chiar dacă alegi un model de ochelari fără ramă, vederea periferică este afectată pentru că pur și simplu ea nu e acoperită de către lentilele acestora.

În schimb, în cazul lentilelor de contact, vederea periferică beneficiază de aceeași corecție: ai șansa să vezi mai bine și mai clar, indiferent în ce direcție privești.

3. Îmbunătățesc respectul de sine al persoanei care le poartă

Poate din cauza glumelor nesărate din copilărie, poate pentru că schimbă fizionomia, ochelarii sunt menționați frecvent ca fiind un accesoriu medical a cărui purtare generează un oarecare disconfort la nivel psihic. 

Atunci când îi înlocuiești cu lentile de contact, nimeni nu trebuie să știe că ai nevoie de corectarea vederii. Aspectul tău rămâne același, dintotdeauna. Faptul că ai o problemă de vedere este micul tău secret. Multe persoane care au făcut trecerea de la ochelari la lentile de contact au afirmat că se simt mai sigure pe ele însele. 

Dacă aceste avantaje ți se par interesante, discută cu optometristul despre lentilele de contact care ți se potrivesc și nu mai amâna schimbarea! 

Bibliografie: 

  1. “Glasses vs. Contacts: Differences and How to Choose.” Www.medicalnewstoday.com, 12 July 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/glasses-vs-contacts#contact-lenses, accesat la 7.12.2022.