5 sfaturi pentru prevenirea bolilor la legume

Legumele, ca și toate celelalte plante de cultură, sunt expuse pe tot parcursul perioadei de vegetație riscului de a dezvolta numeroase boli datorate acțiunii agenților patogeni precum ciupercile parazite și bacteriile.

Niciun fermier nu își dorește așa ceva pentru culturile sale, iar pentru a evita astfel de situații există o serie de măsuri preventive de care ar trebui să țină cont. În acest sens, avem și noi de oferit câteva sfaturi, pe care te invităm să le parcurgi în cele ce urmează.

Folosește semințe tratate, din soiuri superioare

Primul pas pentru prevenirea bolilor la legume trebuie făcut încă dinainte de momentul înființării culturii, prin alegerea unor semințe de cea mai bună calitate. Astfel, este recomandat ca semințele să fie din soiuri ameliorate sau din hibrizi care au dezvoltat o rezistență sporită la boli, pentru a obține culturi mai puțin vulnerabile în fața atacurilor agenților patogeni.

La fel de important este ca semințele folosite să fie tratate în prealabil cu fungicide și insecticide care să le facă mai rezistente în perioada de germinare. De asemenea, efectele benefice ale tratamentelor aplicate semințelor se vor transmite ulterior și plantelor, care vor fi mai bine protejate de boli.

 

Aplică tratamente cu fungicide adecvate fiecărei culturi

Tratamentele preventive nu se rezumă doar la cele aplicate semințelor, acestea trebuind să continue și pe întreg parcursul perioadei de vegetație. Substanțele folosite pentru prevenirea și combaterea bolilor se numesc fungicide, fiind disponibile într-o gamă variată de produse, pentru toate tipurile de culturi.

Este foarte important să folosești produsele adecvate pentru legumele pe care le cultivi, pentru a beneficia din plin de efectele lor. Spre exemplu, cel mai bun fungicid pentru tomate va da maximul de randament într-o cultură de acest tip, în timp ce în altele ar putea să nu aibă niciun efect. Aceasta, pentru că fiecare cultură este afectată de anumiți agenți patogeni, iar fungicidele recomandate au efect îndeosebi împotriva acestora, și mai puțin a celor din alte categorii.

Monitorizează îndeaproape culturile

Bolile plantelor se manifestă prin simptome specifice, care devin vizibile din fazele incipiente. Este vital ca aceste simptome să fie depistate încă din aceste faze de debut, pentru a se putea lua imediat măsurile ce se impun.

De aceea, este important ca fiecare cultură să fie monitorizată pe toată perioada de vegetație, astfel încât primele semne ale atacurilor agenților patogeni să fie observate din timp.

Pe lângă aplicarea tratamentelor care se impun în astfel de situații, este necesar ca părțile vegetale afectate să fie îndepărtate din culturi și distruse, pentru a se împiedica răspândirea bolii și la plantele sănătoase.  

Nu iriga în exces

Umiditatea este un mediu propice pentru dezvoltarea ciupercilor și bacteriilor, astfel că multe boli apar preponderent în perioadele ploioase. Nu poți controla fenomenele naturale, dar poți reduce riscul apariției acestor boli evitând udarea excesivă a culturilor. Oferă-le plantelor doar atâta apă cât au nevoie, iar atunci când le stropești fă tot posibilul ca apa să ajungă la rădăcină și nu pe frunze și tulpini.

În acest mod, apa se scurge rapid în sol fiind apoi absorbită prin rădăcină, în loc să rămână pe părțile vegetale ale plantelor, favorizând apariția bolilor.

Scapă de buruieni și dăunători

Buruienile lăsate să se dezvolte în culturi favorizează la rândul lor apariția și dezvoltarea agenților patogeni, în timp ce insectele constituie un important vector de transmitere a acestora. Din acest motiv,  pe lângă tratamentele cu fungicide, un rol important în prevenirea bolilor legumelor îl au și tratamentele de erbicidare și dezinsecție.

În primul rând, acestea contribuie la prevenirea și combaterea buruienilor și dăunătorilor, protejând în mod indirect culturile și împotriva agenților patogeni care provoacă boli.  

Dacă vei ține cont de aceste sfaturi, poți spera în fiecare sezon agricol la culturi sănătoase, cu o productivitate ridicată și la un înalt nivel calitativ.