7 recomandări pentru creșterea imunității

Sistemul imunitar reprezintă cel mai bun scut împotriva amenințărilor din mediul extern, precum virusurile, bacteriile, paraziții, dar și din mediul intern – de exemplu, celulele tumorale sau cele care funcționează defectuos. Pentru a-și îndeplini funcția de protecție, sistemul imunitar contează pe: organe (piele, splină, amigdale), țesuturi (măduva osoasă, ganglionii limfatici), anumite tipuri de celule (globulele albe) și glicoproteine (anticorpii). Toate aceste elemente acționează ca o armată care ia măsuri și atacă orice potențial pericol în corp.

Definită drept „rezistența organismului față de acțiunea microbilor patogeni și a produșilor toxici ai acestora”, imunitatea reprezintă, practic, baza sănătății umane. În consecință, este necesar să avem grijă de ea și să cunoaștem ce și cum anume o poate influența. 

Factorii care afectează sistemul imunitar 

  • Stresul – extrem de dăunător, fiindcă pune presiune pe organism, iar acesta devine din ce în ce mai puțin eficient.
  • Odihna insuficientă – este o consecință a stresului, cu efecte atât de grave (tulburări neurocognitive, boli cardiovasculare, diabet), încât ar trebui să afli urgent cum îți afectează lipsa somnului sistemul imunitar!
  • Alimentația nesănătoasă – dezechilibrează producția de glicoproteine, slăbind, astfel, sistemul de apărare a organismului.
  • Consumul de antibiotice – deteriorează flora bacteriană utilă digestiei și duce la dezvoltarea de microorganisme cu potențial patogen.
  • Sedentarismul – este o problemă ce ne poate afecta indiferent de vârstă și aduce complicații pe termen mediu și lung (afecțiuni cardiovasculare, obezitate etc.).
  • Mediul de viață – reprezintă un factor pe care tindem uneori să-l trecem cu vederea, însă, condițiile de trai fac diferența, mai ales când sunt în exces (frig, umiditate, expunerea la soare etc.).
  • Bolile – diminuează capacitatea de apărare a organismului, îi solicită un consum imens de energie și creează, astfel, breșe pentru contractarea de afecțiuni subiacente.

Cum creștem imunitatea organismului?

Consolidarea imunității este imperios necesară atunci când funcționarea corpului este destabilizată. De aceea, trebuie să intervii prompt pentru a susține organismul cu instrumente suplimentare de apărare, precum:

  1. Un stil de viață echilibrat, eliberat de stres, cu atitudine pozitivă, ce permite funcționarea adecvată a organismului;
  2. Odihna corectă, în timpul căreia corpul elaborează proteinele necesare apărării de potențiali agenți patogeni;
  3. Alimentația sănătoasă, echilibrată (fără alcool sau fumat), care să aducă ingredientele necesare unei bune funcționări a tuturor organelor;  
  4. Echilibrarea florei intestinale, pentru o digestie corectă;
  5. Activitatea fizică echilibrată, fundamentală pentru menținerea sănătății;
  6. Un mediu de viață curat, cu o igienă corespunzătoare și fără excese;    
  7. Prevenirea și vindecarea afecțiunilor, prin atenta monitorizare a propriei sănătăți, ca să eviți potențialele îmbolnăviri.

Înainte de a utiliza orice tip de remediu pentru creșterea imunității, fie el farmaceutic sau naturist, adresează-te, mai întâi, medicului care îți cunoaște istoricul personal. Astfel, te asiguri că produsele sunt corect alese, cu atât mai mult dacă suferi de patologii specifice, ori faci parte din categorii sensibile – în timpul sarcinii sau al alăptării – sau urmezi deja un tratament anume. Această atitudine precaută este cea mai sănătoasă, fiindcă există contraindicații pentru majoritatea suplimentelor, chiar și a celor naturale.