Moneda romaneasca – curs bnr

Se pare ca moneda noastra este intr-o cadere constanta fata de moneda unica europeana, motivul este covid-19, dar si investitorii incep sa fie din ce in ce mai sceptici cu privire la perspectiva locala si din cauza deteriorarii rapide a balantei comerciale si a contului curent.
Fata de sfârșitul anului 2019, RON a pierdut aproximativ 2,0 la sută din valoarea sa. Rata de schimb de referinta a ajuns deasemenea la un nivel destul de scazut.
Pe pietele valutare, in ultimele zile moneda RON a fost tranzactionata la o valoarea aproximativ constanta, valori 4.85 – 4.9 RON pentru un euro.
Analistii spun ca depreciarea RON se bazeaza in special pe o perspectiva slaba in ceea ce priveste economia romaneasca.
Avand in vedere lipsa relativa de profunzime a pietei valutare, astfel de miscari pot aparea din putine activitati de tranzactionare ale jucatorilor internaționali mari. Desi rezulta si din subperformanta altor active locale ca investitorii incep sa fie mai sceptici in ceea ce priveste perspectivele locale, exista si o justificare fundamentala de ce RON ar trebui sa fie mai slab daca luam in considerare deteriorarea rapidă a balantei comerciale si a contului curent.
In acest context un curs valutar la BNR, cu o depreciere de 2-3% nu este ceva care ar trebui considerat ca fiind contrar pozitiei sale de politica, cu toate acestea, banca centrala poate dori sa evite sa intre intr-o spirala de depreciere-inflatie-pierdere a increderii in Romania, asa ca, daca aceasta tendinta se agraveaza, pot interveni in acest sens.
Analistii subliniaza ca deprecierea in lei este mult mai importanta decat in cazul altor valute regionale.
Unii analisti suspecteaza pariuri speculative impotriva monedei romanesti, deoarece banca centrala are o marja de manevra mai mica din cauza unei decizii recente a guvernului de a impune un impozit bazat pe rata pietei monetare pe activele bancilor.
Leul pierde, de asemenea, valoare fata de alte valute majore la nivel mondial. Dolarul american a castigat 0,4 la suta fata de moneda noastra.
Banca centrala a incercat sa usureze presiunea asupra RON prin a doua oferta de depozit in doua saptamani, si astfel reducand excesul de lichiditate pe piata.
Rata pietei monetare din România pe trei luni (ROBOR), principalul indicator care stabileste ratele dobanzilor pentru debitorii in moneda RON, a ramas in acceasi tendinta de crestere raportat la valoarea maxima pe 2 luni.
Avem un curs BNR azi ceva mai stabil datorita interventiei BNR pe piata valutara.