Alegerea patului pentru dormitor: 7 aspecte de care să ții cont

Vrei să alegi un pat pentru dormitorul tău, dar nu știi pentru ce model să optezi? Ei, bine, decizia trebuie să fie luată în funcție de fiecare caz în parte, căci nu există soluții universale când vine vorba despre obiecte folosite de persoane diferite.

De aceea, mai jos vei găsi criteriile de care este indicat să ții cont, pentru a te asigura că vei cumpăra patul ideal pentru tine!

Iată câteva aspecte esențiale de care să ții cont când alegi patul:

1. Dimensiunea patului și a saltelei

Primul criteriu de diferențiere pe care vei dori să îl aplici este dimensiunea. Mărimea patului se alege în funcție de numărul de persoane care vor dormi pe el, dar și în funcție de statura acestora.

În cazul unui adult, o saltea de 120×190 pentru un spate sănătos este ideală, oferind confortul și susținerea necesare. Dacă ai mai mult spațiu în dormitor, poți opta pentru o saltea chiar mai mare, însă aceste dimensiuni sunt cele minime pentru un somn bun.

2. Somiera

Dacă am menționat deja salteaua, trebuie să vorbim și despre somieră. Aceasta este un cadru care amortizează o parte din șoc atunci când te miști în pat, în timpul somnului.

Somiera reprezintă suportul care susține salteaua de pat și poate fi consturită în mai multe feluri. De exemplu, somiera poate fi ajustabilă, rabatabilă sau fixă. Poate fi fabricată din lamele drepte sau curbate, din lemn sau din metal.

Este important să alegi o somieră potrivită pentru salteaua ta și nevoile tale, așa că ia în calcul acest detaliu esențial.

3. Spațiul pentru depozitare

Unele paturi sunt montate direct pe podea, cu picioare din diferite materiale, fără a permite amenajarea unui spațiu pentru depozitare, în timp ce altele dispun de sertare sau de un loc destinat depozitării diverselor obiecte.

Cele din urmă sunt cele mai des recomandate căci, indiferent de dimensiunile dormitorului, un loc pentru păstrarea pilotelor, pernelor și așternuturilor, ferite de praf, este un lucru excelent în orice locuință.

4. Raportează-te la mărimea dormitorului

Foarte multe persoane visează la un pat cât mai mare, care să le permită un somn perfect în fiecare noapte. Înainte să cumperi produsul dorit, nu uita să iei în calcul și dimensiunile încăperii în care vei poziționa patul.

Regula de aur este ca patul să permită existența unui spațiu suficient de mare atât în stânga, cât și în dreapta, dar și în partea lui inferioară. Astfel, calea de acces nu va fi îngreunată sau blocată, iar dormitorul va părea mai spațios, mai aerisit și mai organizat.

5. Designul patului

Chiar dacă patul trebuie să fie ales neapărat în funcție de cât de confortabil și de potrivit este pentru persoana care îl va folosi, designul nu este nici el un element de ignorat.

De cele mai multe ori, patul reprezintă piesa centrală de mobilier din orice dormitor. De aceea, stilul ales poate aduce o notă de originalitate și creativitate sau poate menține încăperea într-o zonă neutră și anostă.

Așadar, alege un pat cu o tăblie interesantă, tapițată sau din fier forjat sau lemn. Poți alege o tăblie colorată, din catifea, precum și un model elegant, romantic, alb. De asemenea, poți opta și pentru un pat minimalist, cu o tăblie simplă, din lemn natur.

Nu în ultimul rând, ai la dispoziție și ideea de pat baldachin, cu draperii moi și opace sau semitransparente, pentru un plus de stil și de unicitate în dormitorul tău.

Orice ai alege, nu uita că patul reprezintă o investiție esențială în locuința ta. Alocă suficient timp cumpărăturilor și, înainte să iei decizia finală, mergi în showroom și testează patul dorit. Astfel, te vei asigura că faci cea mai bună alegere!

CategoriiFără categorie