Alegerea scaunului potrivit pentru siguranța în mașină a bebelușului tău

Siguranța în mașină a bebelușului este – sau ar trebui să fie – o chestiune de importanță majoră pentru fiecare părinte. Este extrem de important ca atunci când copilul este transportat în mașină să aibă nu numai o poziție confortabilă, ci și să fie asigurat corespunzător, astfel încât să fie în deplină siguranță. 

Nu doar că trebuie respectată legea, ci trebuie avută în vedere și siguranța copilului în timpul deplasării, pe distanțe oricât de scurte. Ce scaun de mașină este potrivit pentru transportul unui bebeluș și cum să faci cea mai bună alegere, având în vedere că există atât de multe modele de scaune? Iată mai jos câteva informații care îți vor fi, cu siguranță, utile. 

Ce fel de scaun este potrivit pentru transportul unui bebeluș?

Este important ca încă de la naștere, respectiv de la primul drum pe care îl faci cu mașina, să utilizezi un scaun de mașină special conceput pentru transportul copiilor. Dar ce opțiuni ai pentru transportul unui bebeluș atât de mic? Este necesar să pui chiar și bebelușul de câteva zile în scaun?

Răspunsul este, fără doar și poate, da. Transportul bebelușului în scaun adaptat greutății și înălțimii lui este obligatoriu, iar opțiunile din care poți alege sunt scoica auto, respectiv scaunul de mașină convertibil. Acesta poate fi adaptat în funcție de greutatea sau dimensiunile copilului și trebuie folosit cu spatele la sensul de mers în primele luni de utilizare. 

Fiecare dintre acestea are beneficiile și dezavantajele sale pe care ar fi bine să le cunoști înainte de a face alegerea finală. 

Scoica auto pentru bebeluși – sfaturi de utilizare

Scoica Cybex sau orice tip de scoică auto de pe piață este, de fapt, un scaun auto special conceput pentru transportul bebelușilor, respectiv pentru transportul sugarilor. Aceasta poate fi poziționată doar cu spatele la sensul de mers, iar fiecare model în parte are propriile specificații de utilizare, respectiv limitele de greutate sau înălțime. 

Există modele de scoică auto care sunt prevăzute cu sistem de prindere cu centura mașinii în cinci puncte sau modele a căror prindere se realizează cu sistem isofix, acestea având o bază care rămâne stabilă în mașină. Oricare dintre acestea este realizat astfel încât sugarul să fie transportat confortabil și în siguranță în mașină.

Este foarte important să consulți manualul de utilizare al produsului pentru a afla toate informațiile legate de limitele de utilizare, de modul de instalare sau orice alt aspect legat de utilizare. 

Scaunul auto convertibil – sfaturi de utilizare

Scaunele auto convertibile pot fi utilizate atât cu spatele, cât și cu fața la sensul de mers. Acestea pot fi utilizate încă de la naștere, însă designul lor este potrivit mai degrabă copiilor mai mari, de la aproximativ 10 kilograme și cel puțin 70 de centimetri înălțime. Cu toate acestea, există și varianta utilizării acestora de către un nou-născut, fiind folosite inserturi specifice pentru ajustarea înălțimii șezutului și centurilor. 

Prevăzute, la fel ca scoica auto, și cu centuri proprii, scaunele auto convertibile pot fi fixate de bancheta mașinii fie cu sistemul de centuri în trei puncte, fie cu ajutorul unui sistem isofix. Mai mult decât atât, există modele de scaune care oferă posibilitatea de a fi utilizate doar cu fața la sensul de mers, doar cu spatele la sensul de mers sau și cu fața, și cu spatele la sensul de mers. 

În funcție de preferințele și de nevoile pe care consideri că le are copilul tău, poți alege dintre numeroasele modele de scaune de mașină convertibile. Acestea au prețuri pentru toate buzunarele și pot îndeplini standardele de siguranță prevăzute de specialiștii în domeniu. 

În cazul utilizării unui scaun auto convertibil pentru transportul unui bebeluș, este important să fie făcute nu numai ajustările necesare pentru o poziție confortabilă, ci și acesta să fie poziționat cu spatele la sensul de mers, cel puțin în primele luni de viață. 

De ce este recomandată scoica auto pentru bebeluși?

Fiind un scaun conceput special pentru transportul sugarilor, scoica auto poate oferi cea mai confortabilă poziție copilului și cel mai înalt grad de siguranță.

Pe lângă aspectele legate de confort și siguranță, scoica auto este extrem de ușor de utilizat – mai ales modelele care sunt prevăzute cu bază de instalare, iar multe dintre modelele de scoică auto sunt compatibile și cu cărucioarele de transport. În acest fel, poți muta copilul rapid și eficient din mașină în cărucior, fără a mai fi nevoie să îl scoți din scaun. 

De asemenea, scoica auto poate fi montată cu ușurință în orice model de mașină, chiar și pe scaunul din dreapta, față, respectând indicațiile din manualul de utilizare al scoicii și al mașinii (utilizare care implică, de regulă, dezactivarea airbagului). 

Într-adevăr, durata de utilizare a scoicii auto este mai mică, însă aceasta este ideală în primele luni de viață, chiar până la un an, moment în care se poate face trecerea la utilizarea unui scaun auto convertibil, adaptat dimensiunilor și greutății copilului. 

sursa photo:copiilabord.com