Alegerea veioze din dormitor – indrumar cu sfaturi

Dincolo de utilitatea evidenta, alegerea veiozei potrivite are o deosebita importanta in crearea unui design interior unitar. Dincolo de rolul de a oferi suficienta lumina pentru citit sau alte activitati, veioza trebuie sa arate si bine in camera in care este instalata.

Astfel, alegerea modelului de  veioze dormitor potrivita poate fi o adevarata aventura, mai ales ca apar o multime de intrebari, printre care: De cate veioze ai nevoie? Cat de mare ar trebui sa fie abajurul si cat de mare este lampa? Ce stil ar trebui sa alegi? La fiecare intrebare vom raspunde, punctual, in cele ce urmeaza:

 

De cate veioze ai nevoie?

Ca regula generala, ai nevoie de o veioza pe noptiera, daca esti singura; daca imparti dormitorul cu cineva, sunt necesare doua veioze, cate una pe fiecare noptiera. In general, veioza pusa pe noptiera de langa un pat cu dimensiuni generoase confera echilibru in design.

 

Cat de mare ar trebui sa fie veioza?

Cea mai frecventa greseala in design-ul dormitorului este legata de alegerea veiozelor nepotrivite, din punct de vedere a marimii. Astfel, cu cat este mai mre salteaua, cu atat este mai mare noptiera, deci si veioza de dormitor trebuie sa aiba dimensiuni generoase.

Ca regula generala, noptiera ar trebui sa masoare intre 1/3 si 2/3 din latimea saltelei si lampa de la noptiera ar trebui sa fie aproximativ 1/3 din latimea noptierei, masurata la cel mai lat punct al lampii.

 

Cat de inalta ar trebui sa fie veioza?

Unghiul sub care este luminata cartea atunci cand citesti este foarte important si poate contribui la obosirea ochilor daca nu este corect ajustat. Presupunand ca noptiera voastra are aceeasi inaltime cu salteaua (sau cu cativa centimetri mai mult), cautati o veioza la aceeasi inaltime cu cea a noptierei, plus maxim 2-3 cm.

 

Cum alegi marimea abajurului?

Marimea bine proportionata a abajurului echilibreaza veioza. Toate veiozele vin cu abajururi proportionale din fabrica, dar daca vrei sa il schimbi, trebuie sa il alegi in functie de dimensiuni. Altfel spus, inaltimea abajurului ar trebui sa fie de aproximativ 2/3 din inaltimea corpului lampii, masurata de la baza lampii pana la baza becului.

Inaltimea abajurului ar trebui sa fie de aproximativ 2/3 din inaltimea corpului lampii, masurata de la baza lampii pana la baza becului. Latimea abajurului ar trebui sa fie de aproximativ doua ori mai mare decat latimea celei mai late parti a lampii.

 

Culoarea abajurului

Materialele textile de culoare alba sau foarte deschise permit ca veioza sa se lumineze cel mai mult, dar abajururile colorate reprezinta o modalitate excelenta de a adauga un accent la decorarea camerei. Imprimeurile si culorile dominante de pe abajur trebuie sa se asorteze cu culorile din camera.