Alsace si celebrele stele Michelin

Steaua Michelin reprezinta garantia celui mai inalt standard aplicat in lumea gastronomica. Este o distinctie la care viseaza orice bucatar si se spune ca in aceasta lume a restaurantelor daca primesti o stea devi o stea. Multi bucatari considera ca fiind obiectivul vietii lor si odata ce l-au indeplinit evident devine un challenge pastrarea acestei distinctii, reprezinta o lupta permanenta intre faima si decadere.

Cum a aparut acest sistem de catalogare si ce inseamna?

Greu de crezut, insa celebrele stele au aparut in anul 1900 cand compania de caucicuri ai fratilor Andre si Edouard MICHELIN au publicat un ghid, cu scopul de a incuraja calatoriile cu automobilele prin Franta. Ei au sperat ca vor determina proprietarii autoturisme sa viziteze mai des diverse zone ale Frantei si astfel vor creste consumul de anvelope. Ghidul continea harti, sfaturi cum sa schimbi un cauciuc, unde erau situate punctele de alimentare cu carburant, informatii despre diverse locatii de cazare si evident de servire a mesei. La inceput ghidul s-a distribuit grautit.

In1920 ghidul costa deja 7 franci si au recrutat persoane care vizitau restaurantele, avand calitatea de “clienti misteriosi”, fiind publicate in ghid doar acele locatii care obtineau aprecieri.

In 1926 au inceput sa ofere stele restaurantelor, iar in 1936 au construit si o clasificare prin care se acordau incepand de la zero, o stea doua respectiv trei stele pentru cele mai bune locatii.

In zilele noastre, Ghidul Michelin se vinde in peste 30 de milioane de exemplare annual si ofera calsificare pentru 30.000 de locatii din lume.

Bucatarii sunt adevarati artisti, restaurantele care apar azi in ghid fiind exceptionale.

Cine sunt cei 3 bucatari din fruntea clasamentului cu cele mai multe stele Michelin:

  1. Joel Robuchon (31 de stele)
  2. Alain Ducasse (21 de stele)
  3. Gordon Ramsey (16 stele)

In lumea aceasta a barbatilor sunt prezente si doua doamne bucatar de exceptie, chiar in top 10 mondial:

Anne-Sophie Pic (8 stele) si Carme Ruscalleda (7 stele).

Situat intre muntii Vosges si Rin, se intinde Alsacia, una din cele mai interesante regiuni din punct de vedere gastronomic, o regiune care a avut o istorie foarte controversata, fiind disputata de doua mari puteri ale Europei: Franta si Germania. Situata la granita celor doua state, regiunea se carecterizeaza printr-un mix de cultura, care evident se regaseste si in farfurie, mandrindu-se azi cu 26 de restaurante cu stele Michelin, unele de a lungul timpului obtinand chiar mai multe stele.

Alsace azi este un colt de rai pentru gastronomi, pentru pasionatii de vin, pasionatii de istorie, sarmul regiunii provenind de la numeroasele chateau-uri romantice, cu satele si orasele sale fortificate, cu casele lor specifice constriute pe structura de lemn, perfect renovate si impodobite cu muscate curgatoare, cu vinuri de clasa mondiala si cu restaurante, in care felurile de mancare traditionale sunt ridicate la rang de arta.

Topul felurilor de mancare alsaciana ar fi:

  1. Tarte Flambee
  2. Choucroute (Sauerkraut – varza murata in versiunea ei franceza)
  3. Coq au Risling – zona fiind renumita la nivel mondial pentru Rieslingul de Rin.

Pasionatii de vin sunt intampinati de numeroasele winstube care se regasesc aici, Alsace fiind patria unor vinuri exceptionale.

Care sunt renumitele vinuri din Alsace?

Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc, Muscat, Sylvaner si Pinot Noir sunt soiurile care sunt produse pot fi produse aici, alaturi de celebrul Cremant d’Alsace.

Este o zona predominata de vinuri albe, Riesling si Gewurztraminer fiind celebre la nivel mondial, pasionatii pot oricand incerca cateva Grand Cru de exceptie.

Celebrele vins d’Alscace provin din crame mici si care sunt preocupate sa produca organic si vinurile fiind rezultatul unui proces biodinamic.

CategoriiFără categorie