Anvelope IARNA sau Anvelope ALL Season – Ce spune RAR, ce spune Legea (OG 5/2011) ?

Anvelopele IARNA sau Anvelope ALL Season – Ce spune RAR, ce spune Legea (OG 5/2011) ? Desi lucrurile sunt destul de clare in aceasta privinta, in ultima vreme au aparut in spatiul public informatii de natura sa genereze multa confuzie pe aceasta tema.

Anvelope IARNA sau Anvelope ALL Season – Ce spune RAR, ce spune Legea (OG 5/2011) ?


Desi lucrurile sunt destul de clare in aceasta privinta, in ultima vreme au aparut in spatiul public informatii de natura sa genereze multa confuzie pe aceasta tema. Drept urmare, sa punem lucrurile la punct:

  1. Conform Directivei 92/23/CE si OG 5/2011 daca anvelopele pe care le folosim au pe ele inscriptiile M+S, MS, M&S inseamna ca anvelopele respecta legea si nu riscam sa fim amendati de catre RAR sau politie. Asadar daca aveti pe masina anvelope iarna, anvelope all season si in unele cazuri chiar anvelope considerate de vara, atata timp cat au pe ele inscriptiile M+S, MS sau M&S inseamna ca respectati legea !
  2. Daca drumul pe care mergem este acoperit cu polei, gheata sau zapada masina trebuie sa fie echipata cu anvelope ce trebuie sa aiba pe ele una din inscriptiile mai sus mentionate. Deci anvelopele pentru iarna nu se monteaza incepand cu o anumita data ci atunci cand conditiile meteorologice si/sau starea drumului impun acest lucru.

Daca va doriti o siguranta cat mai buna iarna in trafic, Vadrexim va recomanda sa utilizati in sezonul rece doar anvelope iarna, sunt cele mai potrivite mai ales daca circulati si in afara orasului ! 

Din momentul in care temperaturile sunt mai scazute, mai ales in situatiile in care acestea ajung sub 7 grade C, anvelopele tind sa se intareasca fapt care va conduce la pierderea eficientei si nu vor mai avea aceeasi aderenta sau mai bine spus aceleasi performante.

Prin constructia lor, anvelopele de iarna sunt mai suple in comparatie cu cele de vara, avand astfel amprenta mai profunda. Banda de rulare de care dispun anvelopele de iarna favorizeaza o mai buna motricitate, deoarece dispune de lamele capabile sa se prinda mai bine de carosabil, fie el uscat fie acoperit de apa sau zapada.

Niciuna din tehnologiile dezvoltate pana in momentul de fata pentru masini nu este capabila sa inlocuiasca o buna aderenta la anvelope, deci cauciucurile de iarna omologate pot oferi siguranta deplina in situatiile unde intalnim drumuri acoperite de zapada sau gheata.

Aderenta este acel criteriu care le face sa fie apreciate, aderenta atat longitudinala cat si laterala, in situatiile in care poti aluneca cu masina foarte usor de pe drumurile acoperite de zapada sau gheata.

Indiferent de tipul de autovehicul pe care il detii, fie ca este o masina berlina, una sport sau un autovehicul utilitar, cel mai important rol il joaca suprafata care este punctul de contact dintre carosabil si anvelope.