Ce înseamnă OIREP și cum contribuie la îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor din țara noastră?

Ambalajele sunt esențiale pentru protejarea produselor împotriva bacteriilor și a microbilor. De asemenea, în cazul alimentelor, ajută la conservarea acestora și lungesc termenul de valabilitate. Însă o problemă importantă pe care umanitatea o întâmpină este poluarea cauzată de deșeurile de ambalaje. Pe măsură ce ne îndreptăm către o economie verde, a venit momentul să ne îndreptăm atenția către prevenție și soluții. Suntem nevoiți să reducem riscurile de mediu și să gestionăm corect deșeurile pentru protejarea planetei. O metodă prin care agenții economici pot face acest lucru o reprezintă colaborarea cu un OIREP.

Cum ne afectează deșeurile planeta?

Producem din ce în ce mai multe ambalaje, iar acestea ne poluează treptat planeta. Din păcate, mare parte din deșeurile produse ajung la groapa de gunoi. Pentru ca procesul de descompunere să aibă loc este nevoie de anumite condiții (oxigen, suficientă lumină etc), însă tonele de gunoi aruncate unele peste altele nu permit bacteriilor să lucreze. De aceea, tot ce ajunge la groapa de gunoi eliberează metan, un gaz cu efect de seră mai puternic decât dioxidul de carbon (CO2). Mai mult, în situația în care gunoiul se arde, acesta eliberează CO2. Un articol publicat în Scientific American estimează că 40% din gunoiul din întreaga lume este incinerat.

Gazele cu efect de seră precum cele menționate anterior există pe planetă și în mod obișnuit. Acestea absorb și emit căldura soarelui și sunt necesare pentru supraviețuirea pe Pământ. Fără ele se estimează că temperatura planetei ar fi de aproximativ −18°C. Totuși, activitățile umane de la începutul Revoluției Industriale au crescut concentrația atmosferică de gaze cu efect de seră cu 50%. Astfel, este imperativ să gestionăm corect deșeurile pe care le producem.

Ce înseamnă răspundere extinsă a producătorului?

În iulie 2014, Comisia Europeană a adoptat propuneri menite să transforme Europa într-o economie circulară. Astfel, resursele pot fi gestionate mai eficient prin răspunderea extinsă a producătorului. Pe scurt, este tras la răspundere cel care aduce pe piață ambalajul, nu consumatorul final.

Statele membre – inclusiv România – trebuie să se asigure că producătorii au responsabilitatea financiară și organizatorică pentru gestionarea deșeurilor cauzate de ambalajele pe care le produc. 

Ce responsabilități are o OIREP?

Cu siguranță ai mai auzit până acum de acest termen, însă ce înseamnă OIREP – răspundere extinsă a producătorului? Organizațiile care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului au rolul de a îndruma procesele de colectare și reciclare a deșeurilor provenite din ambalaje.

Mai exact, o OIREP preia responsabilitatea gestionării deșeurilor de la firmele direct răspunzătoare. Organizația nu se ocupă direct de procesul de colectare și reciclare, ci asigură trasabilitatea deșeurilor. 

Astfel, organizația se va ocupa de preluarea responsabilității de mediu pe care firma ta o are, raportarea cantității de ambalaje, plata taxelor datorate Fondului de Mediu în cazul nereciclării cantității corespunzătoare de ambalaje și va răspunde în fața autorităților de mediu în numele tău.

Criza climatică prin care trece întreaga omenire nu mai poate fi ignorată, iar obiceiurile de consum se vor schimba radical. Acționează acum, ia legătura cu un OIREP și află cum poți să devii agentul schimbării de care avem cu toții nevoie.