Audio Streaming: 3 modalitati prin care se asculta muzica in trecut!

In prezent, majoritatea persoanelor asculta muzica prin intermediul aplicatiilor de audio streaming, precum YouTube, Spotify, Tidal ori SoundCloud.

In trecut insa, existau alte suporturi audio prin care oamenii aveau acces la piesele lor favorite, pe care adolescentii din ziua de azi, cel mai probabil, nu le cunosc. De asemenea, calitatea sunetului era diferita si este adevarat ca, aceste suporturi erau mai greu de gasit si de achizitionat. Insa, odata cu dezvoltarea tehnologiei, metodele prin care artistii isi prezinta munca in fata publicului s-au schimbat si totul a devenit mai rapid si mai accesibil. Daca esti un iubitor al muzicii, trebuie sa stii cum a aparut totul si cum s-a transformat de-a lungul timpului!

Descopera care a fost startul industriei muzicale asa cum o cunosti

  • Vinyl

Aceste discuri reprezinta un mediu de stocare analog al sunetelor si se diferentiaza prin viteza de redare, dimensiune, capacitate si fidelitatea redarii. Acestea puteau fi ascultate prin intermediul unui gramofon si impreuna erau cea mai populara modalitate prin care oamenii se bucurau de muzica. Vinyl-uri exista si in prezent, cu un click aici iti poti achizitiona si tu discurile preferate, si sunt vazute ca obiecte valoroase, de colectie. Pentru cei melancolici sau cei care prefera cum este redat sunetul in acest fel, exista magazine care comercializeaza atat vinly-uri, cat si aparate pick-up deosebite.

  • Cd

CD-urile (compact disk) au aparut in urma discurilor de vinyl si se deosebesc de acestea foarte mult, in ceea ce priveste materialul din care sunt facute, dimensiunea, modul de inregistrare si stocare al sunetelor (tehnologie laser) si felul in care acestea sunt redate. In plus, CD-urile au o singura fata, in timp ce vinyl-urile au doua parti, de regula, denumite A si B. Acestea au fost create in urma unei intelegeri intre companiile Philips si Sony, rezultand obiectul pe care il cunosc majoritatea persoanelor. Colectionarii sau pasionatii de muzica pot achizitiona cd-uri de la Niche Records, la preturi foarte bune, pentru a se bucura de muzica preferata in alt mod decat cel pus la dispozitie de aplicatiile din prezent!

  • Casete

Casetele audio, o inventie revolutionara a companiei olandeze Philips, au aparut in perioada in care discurile de vinyl erau inca foarte populare. Componentele acestora erau: carcasa de plastic si doua bobine, pe care se rulau benzi magnetice ce stocau sunetele. Pentru ca vinyl-urile erau fabricate intr-un timp indelungat, erau fragile si nu puteau suporta decat o inregistrare de 30 de minute, aparitia casetelor a fost un moment foarte important in istoria muzicii. Acestea nu numai ca nu necesitau o perioada de productie la fel de mare, dar erau rezistente si puteau stoca pana la 90 de minute de muzica, datorita benzilor magnetice cu o lungime ce depinde de durata inregistrarii. Pentru ca trebuia sa existe un aparat cu ajutorul caruia persoanele sa se poata folosi eficient de casete, popularitatea casetofonului a luat amploare in anii ’60, devenind un adevarat simbol. Apoi, o alta inovatie, venita de data aceasta din partea companiei Sony, a transformat modul in care oamenii ascultau muzica pe casete: walkman-ul! Un casetofon de dimensiuni reduse, la care erau atasate casti, a permis persoanelor sa isi desfasoare activitatile necesare si sa se bucure, in acelasi timp, de forma de arta preferata.

Care este, pentru tine, modalitatea perfecta prin care iti asculti artistii favoriti?