Azilele de batrani private, o afacere infloritoare in Bucuresti

Pe fondul unei acute imbatraniri a populatiei si a migratiei tinerilor din tara noastra, a aparut o noua oportunitate de afaceri, cu rol social. Profitand si de slaba implicare a statului in rezolvarea situatiei persoanelor varstnice, singure si cu boli debilitante (Boala Alzheimer, accidente vasculare cerebrale, etc.), din ce in ce mai multi antreprenori deschid centre de ingrijire private.

Se estimeaza ca in tara ar functiona mai mult de 200 de astfel de centre legale, numarul acestora depasindu-l pe al celor administrate de stat, situat in jurul a 120 de institutii de ingrijire. Desi, la prima vedere ar putea parea multe, la cele mai multe dintre caminele private nu mai sunt locuri disponibile, cererea fiind mai mare decat oferta. Circa 13 000 de persoane varstnice si cu dizabilitati traiesc in acest moment in aziluri pentru batrani.

In Bucuresti, problema centrelor de ingrijire pentru batrani pare mai acuta decat in alte zone ale tarii. Surse din serviciile sociale estimeaza ca numarul persoanelor care vor avea nevoie in viitorul apropiat de un loc in astfel de institutii s-ar apropia de 20 000. In ciuda cererii foarte mari si a gradului inalt de ocupare al acestor centre, concurenta dintre acestea duce la imbunatatirea permanenta a conditiilor si serviciilor oferite de centrele de ingrijiri private.

La mijlocul lunii decembrie, in sectorul 1 din Bucuresti si-a deschis portile azilul de batrani privat Trai Bun. Acesta reprezinta un concept de lux in domeniu, care ofera rezidentilor conditii de cazare similare celor din hotelurile de 4 stele. In functie de dorinte si de afectiunile prezentate, persoanele care aleg acest centru vor putea opta pentru camere cu un singur pat, camere pentru cupluri sau camere cu 3 si 4 paturi. Atmosfera din acest centru nu are nimic in comun cu ideea de spital, desi printre principalele preocupari ale personalului se numara si acordarea de ingrijiri medicale. Camerele sunt mobilate in stil rezidential, cu televizor, aparat de radio si internet si beneficiaza de bai proprii, cu adaptari specifice pentru fiecare rezident in parte. Saltele si lenjeria folosite in cadrul institutiei sunt tratate antialergic, pentru a proteja sanatatea locatarilor.

Sanatatea celor care locuiesc in aceasta institutie este in centrul preocuparilor personalui, incepand cu dieta personalizata (3 mese principale si doua gustari), in functie de recomandarile medicului nutritionist, ale medicilor curanti, dar si de preferintele rezidentului, efectuarea tratamentelor recomandate, masuri de prevenire a aparitiei unor boli si de incetinire a evolutiei celor deja existente. Monitorizarea rezidentilor se face permanent printr-un smart system cu bratara pentru functiile vitale.

Mai toate caminele de batrani pun accentul pe recuperarea si mentinerea mobilitatii asistatilor, dar la Trai Bun rezidentii au la dispozitie o sala de gimnastica si kinetoterapie, iar in viitorul apropiat va fi disponibila si o sala de salinoterapie pentru cei care au probleme respiratorii.

Cresterea sperantei de viata a populatiei si numarul din ce in ce mai mare de cereri de locuri in caminele de ingrijire sunt motorul care determina aparitia in fiecare luna a unor noi institutii private pentru ingrijirea batranilor. Este de la sine inteles ca mai multe facilitati inseamna si costuri mai mari pentru persoanele care aleg sa petreaca ultimii ani din viata in astfel de comunitati, dar si pentru familiile acestora, atunci cand este nevoie ca acestea sa contribuie financiar.