Călătorești cu mașina? Iată lista de verificări ce trebuie făcute înainte să pleci la drum

Sezonul cald aduce cu sine și cheful de plimbări, de deplasări în lung și în lat, în țară sau în afara țării. Pentru aceasta, majoritatea oamenilor alege ca mijloc de deplasare mașina personală.

Pentru ca lucrurile să decurgă cum trebuie și să nu ai surprize neplăcute, este indicat ca înainte de a porni la drum la volanul mașinii să faci câteva verificări extrem de importante. În cazul în care constați că mașina are nevoie de anumite reparații, atunci poți achiziționa piese auto online pe care să le înlocuiești rapid, astfel încât vacanța pe care urmează să o ai să fie una fără griji.

Verifică starea anvelopelor și presiunea pneurilor

Nu numai uzura anvelopelor este importantă, ci și presiunea din acestea. Pentru a verifica gradul de uzură a anvelopelor, trebuie să știi că toate anvelopele au indicatoare de uzură în canelurile principale. Dacă nivelul de uzură a ajuns la limită, atunci este clar că este nevoie de înlocuirea anvelopelor. În ceea ce privește presiunea din anvelope, în cazul în care este vorba despre anvelope umflate peste gradul indicat sau anvelope care nu au suficient aer, există diverse riscuri pe care cu siguranță nu ai dori să le simți pe pielea ta. Mai mult decât atât, există șansa unui consum mai mare de combustibil din această cauză.

Verifică sistemul de frânare și luminile mașinii

Dat fiind caracterul lor absolut indispensabil, frânele mașinii au nevoie de o întreținere corectă pentru ca deplasările pe care le faci cu mașina, mai ales pe distanțe lungi, să se desfășoare în deplină siguranță. În cazul modelelor mai noi de mașini, uzura frânelor este semnalată la bord printr-un semnal luminos, însă dacă mașina pe care o ai nu are acest indicator luminos, este indicată o revizie completă înainte de a porni la drum, iar verificarea frânelor trebuie să se facă cu mare atenție. De asemenea, sistemul de lumini este extrem de important – verifică luminile de ceață, luminile de avarie, pe cele de frână, semnalizatoarele și orice lumină este esențială pentru conducerea în condiții de siguranță. Indicat ar fi să ai și un set de becuri de rezervă în mașină, pentru că nu știi niciodată când se va arde un bec care îți poate aduce fi o neplăcere în trafic, fie o amendă.

Verifică motorul, bateria și alte aspecte tehnice

Pentru a porni la drum în deplină siguranță, verifică nu numai lichidele care ajută la buna funcționare a motorului, ci și starea generală a motorului, respectiv starea bateriei. Cu siguranță nu vei vrea să ai neplăceri legate de imposibilitatea de a mai porni mașina când ești pe drumuri necunoscute. Dacă constați că bateria este consumată sau că pornirea se realizează cu dificultate, atunci ar fi bine să ai în vedere achiziția unei baterii auto care să o înlocuiască pe cea veche și să ai astfel siguranța că mașina nu este în pericol de a nu porni dacă are consumatori mai mari sau dacă vremea este mai rece.