CARE ESTE CEA MAI FRUMOASA CULOARE DE DIAMANT?

Daca esti interesat(a) sa cumperi bijuterii cu diamante sau faci putina cercetare pe aceasta tema, stii deja ca unul dintre criteriile care determina calitatea diamantului este culoarea sa. Insa exista o anumita culoare considerata cea mai frumoasa sau cea mai pretioasa?

Exista diferite metode de evaluare e culorii unui diamant, insa cea mai populara este cea propusa de Institutul American de Gemologie. Aceasta metoda evalueaza culoarea diamantelor de la D la Z. Iata ce inseamna fiecare grup de litere:

– D, E, F: aceste diamante sunt considerate fara culoare. Sunt diferente foarte mici de la un grad la altul, iar variatia de culoare nu este vizibila cu ochiul liber.

– G, H, I, J: diamantele evaluate cu aceste litere sunt considerate aproape fara culoare. Au tonuri subtile de galben, insa acestea sunt cu greu vizibile.

– K, L, M: Diamantele din aceasta grupa sunt considerate foarte usor galbene;

– de N la Z: Culoarea acestor diamante este considerata de la galben foarte deschis pana la galben deschis; culoarea se vede usor cu ochiul liber si sunt mai ieftine.

Diamantele colorate nu sunt clasificate cu aceasta scala. Uneori, acestea sunt numite Z+.

Cu cat un diamant este mai transparent si fara culoare, cu atat acesta este considerat mai valoros.

Daca vrei sa cumperi un diamant fara culoare, focuseaza-te pe categoria D-E-F. Diamantele in grupa D au cea mai frumoasa culoare; ele sunt, totusi, foarte rare si scumpe.

Daca vrei sa economisesti ceva bani, alege un diamant din grupa F. Suma de bani economisita este substantiala si nici nu trebuie sa-ti faci griji in privinta culorii –  diferenta dintre D si F este practic invizibila ochiului liber.

Culoarea diamantului pe care vrei sa-l alegi depinde foarte mult de preferinte si de buget. Tine minte ca, daca un diamant pare aproape fara culoare, va arata exceptional de alb cand este privind singur, insa diferenta se va observa daca este pus langa alt diamant fara culoare.

Totusi, atunci cand vei purta bijuterii cu diamante, nu le vei compara cu alte diamante, asa ca nu trebuie sa fii ingrijorat(a) cu privire la perfectiunea culorii diamantului.

Daca vrei sa economisesti si mai multi bani, alege un diamant din categoria G-J. Atata timp cat marimea lui nu este prea mare (mai putin de 1 carat), nu va arata prea diferit de un diamant fara culoare din punct de vedere tehnic.

Pentru a lua decizia corecta si a fi multumit(a) de bijuteria cu diamant pe care o cumperi, ia in considerare si urmatorii factori:

– Cu cat numarul de carate este mai mare, cu atat este mai importanta culoarea, deoarece diamantele mai mari sunt mai vizibile;

– Daca alegi un diamant din categoriile D, E, F, G, H, I si J, cel mai bine este ca acesta sa fie montat pe metal alb (platina, argint sau aur alb). Metalele colorate, cum sunt aurul galben si aurul roz, vor strica aspectul incolor al diamantului si reflexiile lor vor face ca diamantul sa para colorat cu culoarea originala a metalului.

– Daca alegi un diamant de nuanta foarte deschisa, nu trebuie ca bijuteria in care este montat sa fie din metal alb deoarece culoarea diamantului va iesi in evidenta. Diamantele din categoriila K, L si M montate pe aur alb sunt o alegere foarte buna daca esti preocupat(a) de pret. 

– Nu te focusa numai pe culoarea diamantului si ia in considerare si taietura acestuia. Daca diamantul ales este fara culoare insa taietura lui este de slaba calitate, stralucirea lui se va pierde. Proportiile taieturii sunt la fel de importante ca si culoarea, daca vrei ca bijuteria cu diamant sa straluceasca.