Care sunt cele trei tipuri de energie regenerabilă folosite în țara noastră și de ce ar trebui să te intereseze acest aspect

Începând cu revoluția industrială de la sfârșitul secolului XVIII-lea, planeta noastră s-a apropiat, încet dar sigur, de terminarea resurselor de care dispune. Pe lângă problema resurselor, poluarea masivă a dus la mărirea constantă a mediilor anuale ale temperaturilor ceea ce a dus, evident, la accelerarea încălzirii globale.

     

    Această situație delicată în care se află planeta noastră ne afectează pe toți, indiferent de nație, statut social sau vârstă, chiar dacă, nu pare a fi ceva cu efect imediat și direct. Din acest motiv Uniunea Europeană promovează și subvenționează anumite programe pentru a mări procentul de populație din țările europene care folosesc în propriile gospodării energie verde. România este una dintre țările care au primit o sumă extrem de importantă pentru a se dezvolta în acest domeniu și, dacă întrunești câteva condiții de bază, poți aplica și tu pentru una din cele trei tipuri de energii verzi existente.

     Este important să știi că în acest moment există trei surse principale de energie regenerabilă. Fiecare dintre ele cu particularitățile ei și cu aplicații distincte în societate. 

Iată care sunt cele trei tipuri de energie regenerabilă folosite în țara noastră și cum se pot obține!

 

 

1. Energie solară 

 

       Energia fotovoltaică înseamnă transformarea luminii ce vine direct de la soare în energie electrică ce poate fi folosită în industrie și locuințe. Cea mai importantă piesă a sistemului solar este celula fotovoltaică. Această celulă fotovoltaică se găsește în cantități extrem de mari pe panourile solare și are capacitatea de a transforma radiațiile solare în energie electrică. Un sistem fotovoltaic are în componența lui baterii pentru panourile fotovoltaice solare ce au ca principal scop stocarea surplusului de energie electrică produsă astfel încât această energie poate fi vândută în sistemul centralizat național de curent sau o poți utiliza pe timpul nopții. Acest sistem te poate interesa în mod deosebit deoarece face parte dintr-un program subvenționat de către stat pe care îl poți accesa întrunind câteva condiții. Pentru piese și informații punctuale despre funcționalitatea unui sistem fotovoltaic poți vizita site-ul Sorgeti.ro. 

 

2. Energia eoliană 

 

        Energia eoliană este o energie ce se obține prin transferul energiei vântului într-o turbină eoliană ce generează curent electric. România dispune de cel mai mare parc de turbine eoliene din Europa, parc localizat în zona litoralului, județul Constanța. Datorită reliefului din acea zonă cu vânt puternic pe tot decursul anului, turbinele eoliene produc constant energie electrică. Poți și tu să apelezi la acest mecanism de obținere a energiei electrice în gospodăria ta dar trebuie să știi că costurile sunt puțin mai mari decât la panouri solare și nu se pot instala (turbinele) decât într-un relief de câmpie unde vântul nu este atât de mult obstrucționat de relief.

 

3. Hidroenergia

 

     Energia hidraulică este energia electrică regenerabilă ce poate fi obținută cu ajutorul unei hidrocentrale. Dacă nu ai un râu în spatele casei și nu ești dispus să îți construiești în propria curte o hidrocentrală, nu prea ai posibilitatea de a folosi acest tip de energie regenerabilă. 

     Așadar, principalele surse de energie regenerabilă din țara noastră sunt energia solară, energia eoliană și energia hidraulică. Pe primele două le poți folosi și tu cu un anumit efort financiar și puțină perseverență în domeniul birocratic. Iar energia hidraulică reprezintă o parte semnificativă din totalul de energie folosite în țara noastră.

 

sursa foto: unsplash.com