Care sunt regulile de funcționare a lifturilor de marfă?

Lifturile de marfă sunt echipamente esențiale pentru spațiile comerciale, unitățile de producție, depozite, instituții medicale ori diverse clădiri unde există un trafic intens de produse. Pregătite să reziste la toate tipurile de sarcini și în diferite medii, aceste ascensoare oferă cea mai bună experiență de transport, atât în ceea ce privește confortul, cât și proprietățile tehnice. Însă, pentru prelungirea duratei de viață a mecanismelor, prevenirea accidentelor și eficientizarea muncii este important să fie respectate câteva regulii de utilizare a lifturilor. Iată care sunt acestea:

Este interzisă operarea la supra-sarcină

Ascensoarele pentru marfă sunt utilizate pentru manipularea facilă și rapidă a diferite cantități de produse. Pentru buna lor funcționare, masa încărcăturii transportate nu trebuie să depășească limita de greutate stabilită de producător. În acest sens, selectează tipul de ascensor potrivit de la MP IFMA în funcție de mediul în care îți desfășori activitatea și produsele pe care intenționezi să le transporți. Supraîncărcarea liftului conduce la uzura prematură a acestuia sau funcționare defectuoasă.

Marfa trebuie amplasată uniform în lift

Mecanismul poate transporta pe verticală tot felul de mărfuri paletizate și nepaletizate, în cantități mari. Ascensoarele pot suporta încărcături cuprinse între 2.000 și 4.500 de kilograme, însă există variante care ajung să transporte până la 6.500 de kilograme de mărfuri. Dată fiind greutatea produselor, este de preferat ca acestea să fie amplasate în mod uniform pe întreaga suprafață a podelei, pentru a asigura funcționarea lină a platformei de ridicare. În caz contrar, liftul poate întâmpina probleme de stabilitate.

Ascensoarele de marfă se verifică zilnic

De regulă, întreținerea de rutină a unui astfel de mecanism ține de curățarea, strângerea, reglarea, lubrifierea și protecția împotriva coroziunii. Dar dacă este folosit pentru operațiunile zilnice ale oricărei afaceri, liftul trebuie verificat tot timpul înainte de începerea activității. Trebuie controlate butoanele de comandă, sistemul de iluminat din cabină, precum și închiderea și deschiderea corectă a ușilor. Totodată, atunci când se întâmplă să nu fie utilizat o perioadă mai lungă de timp, ascensorul se rulează de 1-3 ori, în gol, adică fără nicio încărcătură.

Nu se permite transportul persoanelor

Ascensoarele de marfă au un interior robust și pot funcționa cu sau fără însoțitor. Aceste mecanisme nu trebuie lăsate pornite fără să fie supravegheate, iar deplasarea este permisă doar atunci când ușile cabinei sunt complet închise. De asemenea, transportul oamenilor este interzis în lifturile cu sistem de control extern, iar operarea cu echipaj nu e posibilă decât în ascensoarele pentru care producătorul menționează acest lucru.

Cabina ascensorului nu se folosește ca loc de depozitare

Mărfurile nu trebuie depozitate în lift, indiferent de situație. După utilizare nu se lasă cabina încărcată, ci aceasta se curăță cu atenție pentru ca ascensorul să fie păstrat în condiții optime de funcționare și să asigure un confort sporit în exploatare.

Lifturile de marfă trebuie verificate după atingerea unui anumit număr de ore. Anual, se face o revizie generală și se ține întotdeauna cont să nu fie puse în funcțiune dacă nu a fost efectuat controlul sau starea tehnică nu permite asta.