Câteva semne că e timpul să cumperi o casă

Cumpărarea unei case va fi poate cea mai mare achiziție din viața ta. E normal, prin urmare, să ai îndoieli în privința momentului potrivit pentru o astfel de achiziție. Există totuși câteva semne care să-ți sugereze că poți face liniștit pasul către o casă nouă.

Rata ar însemna până în 30% din venit

Mai întâi, trebuie să lași cifrele să vorbească. Plecând de la venitul tău lunar, calculează ce ar însemna să te desparți de 30% din acest venit în fiecare lună. Pentru că atât ar trebui să fie rata creditului tău, la care se mai adaugă un 5% pentru cheltuieli de întreținere. Tot ce depășește această sumă îți poate amenința stilul de viață. Ce faci odată ce știi rata maximă pe care o poți plăti? Folosești un calculator de credit ipotecar  pentru a alfa prețul maxim al viitoarei locuințe. Apoi, înarmat cu aceste cifre magice, vezi cum stă situația din piață. Găsești ceva ce-ți place? 

Ești apreciat la muncă

Toate aceste calcule se bazează pe premisa că venitul actual va fi și venitul viitor. Deși n-ai de unde să știi cu precizie ce-ți rezervă următorii 30 de ani, e important să ai o situație bună la serviciu. Dacă șefii sunt mulțumiți cu tine, iar tu ești confortabil cu modul în care-ți câștigi existența, ești pe drumul cel bun. De luat în calcul ar fi și domeniul în care lucrezi și măsura în care acesta va fi influențat de schimbările viitoare (retehnologizare, digitalizare, automatizare). Discută deschis toate aceste aspecte cu angajatorul tău înainte să iei o decizie.

Nu ai alte credite mari

Carduri de credit, credite de nevoi personale, credite auto, toate îți mănâncă din salariul lunar și trebuie luate în calcul. Sigur, un card de cumpărături este oricând un instrument util, mai ales dacă vine cu rate fără dobândă. Dar dacă ai datorii mari în desfășurare, ar fi bine să le stingi înainte să te înhami la cel mai important credit din viața ta.  

Ai bani și pentru renovare

Iar dacă stai bine cu datoriile, e important să stai bine și cu economiile. Pe lângă banii puși deoparte pentru zile negre, care ar trebui să fie regulă de aur în fiecare casă, nu strică să ai și un depozit dedicat strict locuinței tale viitoare. Pentru că orice casă proaspăt cumpărată necesită o investiție. Chiar dacă o cumperi nouă, tot va trebui s-o mobilezi sau să ajustezi anumite finisaje. Fă-ți economii înainte să-ți faci datorii.

Piața e în favoarea ta

Chiar dacă ai bifat cu brio toate punctele de mai sus, situația pieței imobiliare îți dictează decizia. Poate că îți permiți un apartament mai mic acum, dar gândește-te că este o alegere pe termen lung. Dacă nu ești 100% mulțumit cu ofertele din acest moment, așteaptă o redresare a pieței. Și nu te feri de perioadele de criză – sunt momentele în care piața este influențată de cumpărători și în care ai putere mai mare de negociere.

Când toate stelele par să se alinieze în favoarea ta, trebuie să te miști repede și să te poți baza pe o bancă de încredere. Specialiștii Credit Europe Bank sunt pregătiți să te îndrume în obținerea unui credit și găsirea locuinței perfecte, la momentul potrivit.