Ce ar trebui să conţină o hrană bună pentru câini?

Dacă ţi-ai propus să îţi întregeşti familia cu un nou membru patruped, atunci este esenţial să ştii că rolul de stăpân este unul foarte important. Viaţa alături de un patruped este foarte frumoasă, atâta timp cât ţii cont de nevoile acestuia şi vii permanent în întâmpinarea lor. Înainte de a aduce  un câine în casa ta, asigură-te că îi poţi oferi toate condiţiile, astfel încât să aibă un trai normal, raportându-te atât la spaţiul de care beneficiezi şi la disponibilitatea financiară,  cât şi la atenţia şi timpul pe care eşti dispus să i le oferi. Atunci când îţi iei un câine, asigură-te că alegi o rasă ale cărei caracteristici sunt potrivite ţie şi familiei tale.

Hrana pentru câini

Pentru ca prietenul patruped  să fie sănătos şi să se dezvolte conform caracteristicilor rasei din care face parte, un aspect foarte important este hrana pentru câini. Câinele tău nu poate fi hrănit la întâmplare, necesită un orar de masă potrivit vârstei şi taliei.  Formulele de hrană pentru câini  sunt concepute astfel  încât să vină în întâmpinarea cerinţelor şi nevoilor nutritive ale patrupezilor.

Tipurile de hrană pentru câini

Vizitând un magazin pentru animale, poţi alege întotdeauna hrana potrivită câinelui tău, precum şi accesoriile necesare hrănirii acestuia. Cele două tipuri principale de hrană sunt hrana uscată şi cea umedă. Ambele tipuri de hrană sunt destinate tuturor palierelor de vârstă şi tuturor taliilor. Astfel, puii, adulţii şi seniorii pot primi întotdeauna hrana potrivită, atâta timp cât aceasta este aleasă ţinându-se cont de nevoile nutritive ale câinilor. Există sortimente variate, îmbogăţite cu nutrienţii necesari specificului genetic, etapelor de creştere sau anumitor contexte medicale.

Hrana uscată  şi hrana umedă

Hrana uscată este recomandată pentru menţinerea sănătăţii orale, susţine sistemul digestiv, oferă un plus de energie şi, foarte important, va oferi câinelui senzaţia de saţietate. Hrana umedă oferă patrupedului un un aport mai mare de proteine şi  ste uşor de administrat, indiferent de vârsta şi condiţia câinelui.  Hrana concepută special pentru câini are rolul de a asigura acestora tot necesarul nutriţional, astfel că atunci când stabileşti meniul câinelui tău, aceasta nu trebuie să lipsescă. Hrana pentru câini conţine vitaminele şi mineralele potrivite etapelor de vârstă sau anumitor contexte medicale, aduce un aport echilibrat de nutrienţi şi oferă suport pentru o bună funcţionare a  sistemului digestiv.

Gustări şi hidratare

Pe lângă hrana care constituie mesele principale, câinele se poate bucura şi  de mici gustări, respectiv de  biscuiţeii bogaţi în grăsimi şi carbohidraţi. De asemenea, hidratarea este esenţială pentru sănătatea unui câine, astfel că bolul cu apă va fi tot timpul la îndemână, plin cu apă proaspătă.

Programul de masă al câinilor

Pe lângă hrana aleasă pentru câini, este foarte importantă şi respectarea orarului de masă. Până la vârsta de şase săptămâni, puii de câine sunt hrăniţi cu laptele matern, urmând ca de la această vârstă să primească hrană uscată. La două luni, vor  primi în jur de 4-6 mese pe zi, la trei luni consumă  4 mese, iar la  vârsta de patru  luni mănâncă  maxim 3 mese pe zi. De la şase luni, câinele va fi hrănit de 2 ori pe zi, rutină păstrată şi pe perioada maturităţii, continuând a i se administra hrană specială pentru câini.