Ce este tavanul casetat şi care sunt avantajele lui

Datorită aspectului estetic şi proprietăţilor izolante, tavanul casetat reprezintă o soluţie optimă atunci când începi un proiect de amenajări interioare. Se potriveşte atât pentru construcţiile vechi, ale căror imperfecţiuni le acoperă, cât şi pentru noile clădiri, pe care le finisează elegant şi eficient.

Din ce este alcătuit un sistem de tavan casetat

Partea cea mai vizibilă a tavanului casetat, cu o estetică deosebită, este reprezentată de plăcile decorative. Aşezarea lor în poziţie perfect simetrică se datorează sistemului de prindere. Scheletul metalic de susţinere este alcătuit din profile principale, secundare, perimetrale şi de compartimentare, tiranţi şi lamele flexibile. Prinderea se face prin dibluri. Dacă te pregăteşti pentru un proiect de amenajare a unei încăperi, găseşti kit complet de tavan casetat de la Sculesimateriale.ro.

Instalare rapidă

Timpul redus necesar pentru instalarea unui tavan casetat este unul dintre cele mai mari avantaje pe care ţi le oferă acest sistem. Uşurinţa cu care se montează te ajută să renovezi total partea superioară a unei încăperi într-un interval scurt de timp. Atât pentru proiectele de acasă, cât şi în cazul renovărilor de la birou, durata execuţiei reprezintă un factor important.

Acoperă imperfecţiunile

Plafoanele vechi şi construcţiile nefinisate au o mulţime de imperfecţiuni. O remediere perfectă a acestora ar însemna muncă de Sisif, cu o durată  lungă şi greu de realizat. Un tavan casetat acoperă în întregime petele, crăpăturile şi denivelările. Ca alternativă la reparaţiile costisitoare, tavanul suspendat ascunde vopseaua decojită, petele, firele şi conductele.

Grad ridicat de igienă

Perioada pandemiei ne-a impus tuturor noi standarde de igienă. Întoarcerea în siguranţă a angajaţilor la birouri s-a făcut în urma unor proiecte de renovare. Tavanul casetat este disponibil în variante tratate cu substanţe antimicrobiene, care împiedică dezvoltarea mucegaiului şi a bacteriilor. Astfel, spaţiul renovat devine mai igienic, mai sigur şi mai sănătos.

Izolaţie

Tavanul casetat este una dintre cele mai bune soluţii de izolare a plafonului. Prin partea superioară se pierde cea mai mare cantitate de căldură în sezonul rece. Calitatea izolantă a materialelor păstrează căldura în interior. În cazul încăperilor înalte, toată căldura se deplasează către tavan, de aceea sunt foarte greu de încălzit şi întreținerea lor se dovedește costisitoare. 

Montarea plafonului casetat la o înălţime mai mică rezolvă această problemă. Dacă pereţii, uşile şi ferestrele sunt bine izolate, tavanul casetat va completa eficienţa energetică a spaţiului. Aceleaşi avantaje le ai şi pe timp de vară, când aerul condiţionat va funcţiona şi va consuma mai puţin datorită menţinerii temperaturii scăzute în interior.

Sistem de climatizare modern

Pentru a nu se irosi spaţiul dintre plafonul de zid şi tavanul casetat, acesta a fost valorificat prin instalarea sistemelor moderne de climatizare. Soluţia s-a dovedit a fi deosebit de eficientă și a înlocuit cu succes aparatele de aer condiţionat, care deranjează persoanele sensibile. Cu ajutorul unui astfel de sistem, temperatura se schimbă fără ca locatarii să simtă vreun disconfort din cauza aerului.

Tavanul casetat se potriveşte pentru orice proiect de amenajări interioare, de la spaţii rezidenţiale şi comerciale până la instituţii publice. Proprietăţile de izolare termică şi fonică recomandă acest procedeu pentru cele mai pretenţioase camere, cum sunt sălile de clasă sau cabinetele medicale.