Ce înseamnă, de fapt, implantul dentar și când știi că ai nevoie de el?

Zâmbetul este principalul indicator al sănătății orale, dar și al celei generale. Este un factor ce influențează puternic stima de sine, iar, atunci când apar probleme din cauza sanatatii orale, acestea ajung sa aiba, de multe ori, și implicații psihologice. Având în vedere asocierea unei sănătăți orale precare cu riscul pentru boli cardiovasculare, diabet, boli metabolice, se impune dezvoltarea unor măsuri de promovare a sănătății orale ca parte integrată a promovării sănătății în general.

Din păcate, una dintre problemele chinuitoare ale românilor este lipsa dinților, predispoziția către edentația totală sau parțială putând fi măsurată prin gradul de adopție a unor măsuri simple, dar eficiente, de prevenție – precum periajul acasă, la cabinet și detartrajul. La acest capitol, conform rezultatelor raportate în cercetările efectuate în ultimii doi ani (2019-2020), rezultă că unul din doi elevi din România nu se spală pe dinți conform normelor de igienă dentară, respectiv cel puțin de două ori pe zi. Categoriile  de  respondenţi  care  nu  efectuează  periajul  dinţilor pentru menţinerea unei igiene orale în cea mai mare proporţie sunt bărbaţii, respondenţii din mediul rural şi cei cu vârste de 50-64 de ani. Respondenţii din mediul urban au o frecvenţă mai mare a vizitelor la dentist în ultimul an (diferenţă de 17% faţă de mediul rural), precum şi cei cu venituri mai crescute. Totodată, numărul respondenților din mediul rural care au avut drept motiv pentru vizita la dentist detartrajul sau controlul de rutină este mai scăzut, decât cel al românilor din mediul urban. Aceleaşi diferenţe există inclusiv în ceea ce priveşte respondenţii cu venituri mai scăzute, care au apelat la dentist mai mult pentru dureri de dinţi şi tratamente medicale. Frecvenţa cu care respondenții declară că îşi schimbă periuţa de dinţi este de 3 luni pentru mai mult de jumătate dintre respondenţi. Procentul celor care îşi schimbă periuţa de dinţi anual sau mai rar este de 4%.

În acest context, probabilitatea pierderii dinților naturali este destul de ridicată. Sfatul stomatologilor este că Imediat după pierderea dintelui natural acesta să fie înlocuit pentru a evita complicații ulterioare.

Însă, pacienții au posibilitatea de a-și recăpăta zâmbetul iar una dintre cele mai potrivite si populare metode restaurative este implantul dentar. Este un tratament realizat cu ajutorul unor tehnologii avansate, care vizează substituirea dintelui natural cu unul artificial. Concretizat prin intermediul unei intervenții chirurgicale, procesul necesită efectuarea unei extracții. În locul respectiv este introdusă o componentă de titan, menită să preia rolul rădăcinii naturale. Următoarea etapă este aplicarea unui bont protetic. Acesta este menit să stabilească legătura dintre implant și coroana dentară.

Pentru ca efectuarea implantului să fie posibilă, este necesar ca suportul osos să fie sănătos. Însă, în anumite cazuri, pot interveni diverși factori care să nu permită realizarea intervenției. Deoarece atât aspectul, cât și sănătatea danturii sunt două elemente cheie pentru pacient, medicul stomatolog va propune o serie de opțiuni alternative. 

O altă soluție este să optezi pentru proteze dentare. Există opțiuni fixe și mobile și au rolul de a suplini lipsa dinților. Întrucât este necesar să o porți mereu, proteza trebuie să fie în conformitate cu nevoile tale. De aceea, este recomandat să fii atent/ă și să faci o analiză amănunțită.