The New Roaring 20s? Ce ne spun arhitectii despre cum vor arata casele, birourile si restaurantele noastre in 2021 – epoca post-covid

Acum un secol, The Roaring Twenties însemna începuturi noi, eliberare de război, libertatea expresiei și lansarea unei societăți focusate pe oameni. Noile trenduri provocatoare în fashion și tehnologiile inovatoare i-au făcut și pe arhitecții timpurilor să iasă din zona lor de confort. 

La un secol distanță, lumea se schimbă, și am ieșit mai mult decât am vrut din zona noastră de confort, străbătând pandemia cu COVID-19. Despre cum se schimbă spațiile noastre în epoca post-covid ne vorbesc Natalia Berezovskaia și Octav Roman, arhitecți și fondatori ai buticului Creativ Interior.

Natural, organic, dar mai mult. Și mai bine.

Focusul principal al spațiilor post-pandemice este reconectarea cu natura în mod inteligent și subtil. Concepte precum hygge și lagom au deschis porțile unei noi ere, în care designul interior se axează mai degrabă pe confort, decât pe formalitate. 

Printurile florale vibrante ale anilor 1920 rămân și astăzi un punct de plecare, pentru că ne amintesc de natură. Spațiile lui 2021 sunt despre confortabil și intim, dar fură din ideile de bază ale secolului trecut, fie că vorbim de amenajarea unui living, birou sau amenajare balcon; cu toate acestea, naturalul își face simțită prezența subtil, aproape greu de depistat: adaptăm naturalul la vremuri în care avem nevoie de și mai mult de atât, așa că nu există limite. 

Asistăm la o oarecare diminuare a minimalismului, în epoca post-covid maximalismul revenind în trenduri: în 2021, more is more și nu există loc de compromisuri. Nu mai vrem pereți goi: vrem decorațiuni masive, colorate, opere de artă, piese de mobilier statement. Sub umbrela unei pandemii care ne-a golit pe noi înșine pe dinăuntru, vrem spații care să umple, care să ne cuprindă prin spectaculozitatea lor. Maximalism înseamnă libertate și eclectism, două dintre atributele despre care arhitecții vorbeau și in The Roaring Twenties, acum un secol.

2021, anul în care gândim grandeur 

Când ne gândim la art deco, ne gândim la Jay Gatsby. Art deco e despre lux, sofisticat, stil – toate încorporate în același spațiu, indiferent dacă vorbim despre un conac din București sau despre o amenajare gradina undeva în provincie. 

În epoca post-covid, influențele The Roaring Twenties apar și în ce privește bogăția, generozitatea, noblețea spațiului; în 2021 ne facem spațiile să se simtă ele însele importante. Accentul cade pe iluminarea încăperilor – în 1920, iluminarea electrică era relativ nouă, astfel încât alte stiluri de iluminare au definit era, cum sunt candelabrele sclipitoare care fură toată atenția. Lumina este mai importantă ca oricând – într-un an în care ne simțim dominați de întunecime, lumina joacă un rol crucial în a ne asigura confortul psihic.

Anii 1920 revin încet, dar sigur, iar dacă am ratat The Roaring 20s, acum e momentul să profităm de exuberanța decorului de secolul trecut. The New Roaring 20s sunt mai mult decât adaptarea la cele mai noi trenduri în design interior – sunt despre crearea unor spații care să conteze și care să spună povești de sine-stătătoare. Spațiile exuberante și opulente ale secolului trecut revin astăzi pentru că ne fac să ne simțim într-un anumit fel: complecși și mai mult decât suficienți. 2021 e anul în care spațiul dictează starea, iar The New Roaring 20s ne poartă în era lui F. Scott și Zelda Fitzgerald, când mai mult nu înseamna doar mai mult, ci și mai bine.