Ce sunt acizii grași esențiali și de ce avem nevoie de ei

Atunci când consumi alimente care conțin grăsimi, organismul tău le descompune în acizi grași esențiali. La nivel molecular, aceștia reprezintă șiruri lungi de atomi de carbon, întrerupte de atomi de hidrogen. Diferențele de structură fac diferența la nivelul comportamentului și al rolului acestora.

Există patru feluri de acizi grași:

  • Saturați – cresc colesterolul rău LDL și riscul dezvoltării afecțiunilor cardiace;
  • Monosaturați – sunt mai sănătoși decât cei saturați;
  • Polinesaturați – aici se încadrează acizii grași Omega-3 și Omega-6, care au o serie de beneficii pentru sănătate;
  • Grăsimile trans – sunt rare în natură, însă se regăsesc din belșug în alimentele procesate și sunt riscante pentru sănătate.

De ce avem nevoie de acizi grași?

Acizii grași Omega 3-6-9 sunt foarte importanți pentru sănătate și au o serie de beneficii. Corpul uman nu îi poate produce, astfel că un supliment precum Algal Omega 3 este ideal pentru a-i furniza. Iată ce beneficii au acizii grași esențiali:

  • Mențin sănătatea inimii. Grăsimile sănătoase reduc nivelul colesterolului și riscul stopului cardiorespirator și pe cel de infarct miocardic.
  • Contribuie la sănătatea pielii. Acizii grași din alimente sau suplimente cum ar fi un ulei de krill de calitate fac pielea mai elastică și blochează acțiunea nocivă a radicalilor liberi și a razelor UV asupra pielii. Totodată, refac bariera protectoare a pielii, menținând hidratarea și blocând iritanții.
  • Contribuie la funcționarea creierului și împiedică declinul cognitiv, prevenind apariția unor boli precum Alzheimer.
  • În cazul femeilor însărcinate, acizii grași esențiali au un rol important în dezvoltarea normală a fătului. Creierul și ochii se dezvoltă fetal datorită acizilor grași. Totodată, pentru viitoarele mame, acizii grași pot să scadă riscurile de depresie pre și postnatală.

În ce alimente se găsesc acizii grași esențiali?

Există o serie de alimente cu un conținut ridicat de grăsimi sănătoase, care au beneficii pentru organismul uman. Din această categorie fac parte, în primul rând, peștele gras și fructele de mare, bogat în acizi grași omega 3 EPA și DHA, cunoscuți și drept ”acizi marini”. Somonul, tonul, heringul și sardinele sunt câteva specii de pește bogat în omega 3.

Uleiul din semințe de in este, de asemenea, bogat în acid alfa-linoleic, care se transformă în corp în acizi EPA și DHA. Uleiul de măsline extravirgin este, de asemenea, o opțiune sănătoasă, omniprezentă în dieta mediteraneană.

Chia, nucile și semnințele, fructele de avocado sunt alimente cu un conținut ridicat de acizi grași esențiali, care joacă un rol atât de important în organism. Acestea sunt recomandate în special în dieta vegetariană, unde consumul de pește și fructe de mare trebuie suplinit.

Dacă simți că nu acoperi necesarul din alimentație, poți oricând să discuți cu medicul tău pentru administrarea unor suplimente alimentare, care să completeze lista nutrienților necesari pentru o viață sănătoasă.