Ce trebuie să conțină echipamentul de alergare?

Alergarea este activitatea sportivă cea mai accesibilă pentru românul care vrea să facă mișcare. Infrastructura noastră sportivă este slab dezvoltată și, când există, costisitoare pentru omul obișnuit. De aceaa, practicarea regulată a unor activități ca înotul sau tenisul este dificilă. Din fericire, ai posibilitatea de a alerga. Parcurile sau zonele pietonale neaglomerate îți permit să alergi în ritmul tău și să te bucuri de beneficiile mișcării. Alergarea tonifiază corpul, sprijină funcționarea inimii și relaxează mintea. Totuși, înainte de a ieși la aer, este important să te asiguri că ai echipament potrivit pentru a evita disconfortul, problemele de sănătate și accidentările. 

Pantofi de alergare

Pantofii de alergare reprezintă baza echipamentului pentru orice alergător. Ai nevoie de încălțăminte specială pentru alergare, adaptată la suprafața pe care o utilizezi și la mersul și conformația piciorului tău. Există mai multe tipuri de pantofi de alergare. Unele sunt destinate sprintului, altele joggingului în oraș, iar altele, alergării pe teren accidentat. Descoperă echipamente de alergare de la branduri de top, printre care și încălțăminte, în magazinele dedicate.

Șosete

Șosetele sunt esențiale pentru confort. Când alergi, ele protejează piciorul de efectele negative ale frecării și presiunii. Șosetele pentru alergare trebuie să fie rezistente și elastice și să respire bine. De asemenea, trebuie să stea bine pe picior, pentru că orice fel de cută poate provoca răni sau bășici. 

Pantaloni

Pantalonii trebuie să faciliteze mișcările picioarelor în timpul alergării. De aceea, trebuie să fie realizați din materiale elastice și să aibă o croială care să permită mișcările ample. Pantalonii scurți sunt potriviți pentru sezonul cald și primăverile și toamnele blânde. Iarna, trebuie să porți pantaloni lungi, pentru ca frigul să nu-ți afecteze articulațiile și să nu-ți cauzeze crampe. 

Top de alergare

Topurile pentru alergare sunt special concepute pentru evaporarea transpirației, mai ales că partea superioară a corpului transpiră mult, pentru că acolo sunt organele interne importante. Alege întotdeauna topuri din materiale sintetice sau amestec de bumbac și o fibră care permite ventilarea optimă. Bumbacul simplu absoarbe apa și o reține, ceea ce îngreunează reglarea temperaturii corporale. Nu uita că, dacă transpirația se răcește pe corp, răcelile și pneumoniile se instalează ușor. Vara, poartă tricouri sau maiouri, iar iarna, alege un top cu mânecă lungă, pentru a proteja mâinile de frig.

Recipient pentru apă

Hidratarea este esențială în timpul alergării. Lipsa apei din celule scade performanțele și te obosește. Ia-ți cu tine un recipient pentru apă cu design ergonomic și aderent pentru că riscul de a-l scăpa este mare. Alege bidoane din materiale biodegradabile, pentru a proteja mediul, dar în niciun caz sticlă.

Ochelari de soare

Ochelarii de soare te apără de razele UV și de lumina reflectată de mașini sau vitrine. Expunerea ochiului la lumină intensă provoacă oboseală oculară și, în timp, probleme de vedere. Ochelarii trebuie să stea ficși pe nas pentru a nu provoca iritații.

Echipamentul unui alergător constă în lucruri care îi facilitează alergarea și îi asigură confort. De aceea, asigură-te că ai toate obiectele de mai sus înainte de a ieși la alergat.