Locuințele ne par deseori medii sigure, în care suntem protejați de orice intemperii sau dezastre, mai ales dacă sunt construcții recente sau dacă se află în zone cu risc mic. Totuși, este bine să fii precaut și să-ți asiguri casa împotriva posibilelor evenimente nefericite. Chiar dacă tu crezi că nu se poate întâmpla ceva rău, poți ajunge la situații în care nu poți acoperi pagubele. Înainte de a încheia o poliță de asigurăre pentru locuinta ta este însă necesar să cunoști anumite aspecte care determină costuri, condiții și suma pe care o primești în funcție de daună. Astfel, poți face o alegerea potrivită pentru locuința și bugetul tău.
De câte tipuri sunt asigurările pentru locuință
Asigurările pentru locuințe sunt de două tipuri:
- Obligatorii
- Facultative
Asigurarea obligatorie, numită și polița de asigurare împotriva dezastrelor (PAD) este un mecanism impus de stat, prin care populația își poate acoperi daunele în caz de:
- Inundație
- Cutremur
- Alunecări de teren
Paid (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor) este organismul legal, compus din 12 companii de asigurare, care administrează asigurările obligatorii. Polița obligatorie trebuie încheiată de orice proprietar, iar în lipsa acesteia poți încasa o amendă. Acoperirea acesteia este de 10000-20000 de euro, în funcție de tipul locuinței. Cele de tip A (realizate din beton armat, metal, lemn sau alt material tratat termic sau chimic) au o acoperire mai mare, în timp ce pentru locuințele de tip B (chirpici sau materiale neprelucrate termic ori chimic) primești o despăgubire mai mică.
Asigurarea facultativă
Asigurarea obligatorie acoperă doar 3 riscuri, dar există și alte evenimente care pot afecta locuința si bunurile pe care le ai in ea, ca incendii, explozii sau dezastre meteorologice, așa că o asigurare facultativă îți aduce un plus de siguranță.
Cât costă asigurările pentru locuință
Polița obligatorie pentru locuințe are preț și asigurare standard și este de 10 euro pe an, în cazul locuințelor de tip B, și 20 de euro, în cazul celor de tip A. Asigurarea facultativă are însă costuri, condiții și beneficii care diferă de la o societate la alta, si mai ales in functie de acoperirile pe care ti le iei. Pentru a face o alegere bună, identifică riscurile locuinței tale și raportează-le la ofertele companiilor de asigurări. Concurența mare de pe piață face ca multe companii să recurgă la promoții sau pachete, astfel că ai șansa de a încheia polițe avantajoase. Importantă este și accesibilitatea, o poliță de asigurare a locuinței 100% online fiind de preferat uneia încheiată la un birou.
La ce să fii atent când închei o poliță de asigurare
In primul rand, alegeti o asigurare cu acoperiri multiple: bunuri de uz general si echipamente portabile, daune cauzate vecinilor, asistenta de urgenta in caz de avariere a instalatiior. Iar daca ajungi sa ai o dauna – adica un eveniment care iti afecteaza locuinta sau bunurile si iti produce pierderi, atunci vei anunta compania de asigurarea pentru deschiderea dosarului de dauna. Odata depus dosarul cu toata documentatia solicitata de catre compania de asigurare, urmeaza analiza si evaluarea pagubei. Despagubirea sau suma pe care o veti primi din partea companiei de asigurari va fi calculata tinand cont de suma reiesita in procesul de evaluare / constatare a pagubei.
Companiile de asigurări au propriile abordări legate de despăgubiri și daune, așa că citește cu atenție ce presupune polița înainte de a semna. Unele companii oferă despăgubiri doar dacă dezastrul este de un anumit nivel, iar altele nu acoperă daunele dacă materialele de construcție sau lucrările de slabă calitate duc la degradarea imobilului.
Asigurările pentru locuințe sunt utile în caz de fenomene meteo neprevazute, iar dacă știi ce presupun, vei alege polița potrivită.