Ce trebuie să știi înainte de a-ți achiziționa o mașină second hand

Dacă te-ai hotărât să-ți cumperi o mașină second-hand, poate că ar fi bine să îți stabilești un buget. În mod sigur, ai și o mulțime de întrebări și nelămuriri, în special, dacă este pentru prima dată când vrei să faci asta. Specialiștii recomandă să compari prețurile de pe piață pentru mașina pe care vrei să o achiziționezi. În funcție de dotările tehnice, prețurile pot să difere.

Informații importante pe care trebuie să le cunoști

În primul rând, trebuie să ai încredere în persoana de la care vrei să cumperi mașina și să te informezi cu privire la actele pe care trebuie să le deții și pe cele pe care va trebui să le întocmești odată cu achiziționarea unei mașini. Este important să ai asupra ta:

Acte necesare

 –  buletinul / cartea de identitate, 

– contractul de vânzare-cumpărare – completat de ambele părți implicate în tranzacție, 

–  fișa de înmatriculare a mașinii,

–  talonul și cartea mașinii, 

–  declarația de impunere – se găsește online la taxe și impozite, 

– (COC) Certificatul de conformitate al vehiculului, care atestă dreptul de liberă circulație pentru că sunt respectate directivele Uniunii Europene privind producția autovehiculelor. 

Deoarece pot interveni diverse modificări, recomandăm ca înainte de achiziționarea unui automobil să verificați documentele solicitate și în DRPCIV-ului, departamentul specializat din cadrul Poliției.

Poate că ar fi bine să te înarmezi cu răbdare atunci când aduni toate aceste acte. Procesul poate dura chiar și câteva săptămâni.

Aspecte importante pe care trebuie să le știi atunci când vrei să-ți cumperi o mașină second-hand.

 Asigură-te că cel de la care cumperi mașina să îți ofere un istoric cât mai amănunțit al ei, Este important să afli dacă a fost sau nu implicată în mici accidente și ce anume a fost reparat sau trebuie reparat la ea.

 Nu uita să verifici seria șasiului și a motorului dar și starea de uzură a cauciucurilor sau dacă caroseria a fost în vreun fel afectată de rugină.

Testează interiorul ei și toate circuitele care compun partea electrică. Deschide și închide geamurile, pornește climatizarea sau aerul condiționat. Verifică pragurile balamalele, plafonul, în felul acesta poți observa dacă există anumite denivelări sau alte lucruri, care ar putea să îți confirme că mașina a fost implicată într-un accident.Un aspect mai rar întâlnit pe piața vânzărilor de mașini second hand, dar extrem de important pentru cumpărător este garanția. Caută autoturisme rulate cu garanție dealer în oferta La Maritec!

Este foarte important să faci un Test Drive și să simți cum merge mașina pe care vrei să o cumperi. Fii atent la cât de bine funcționează sistemul de frânare al mașinii, cum sunt luminile și semnalizatoarele, cât de repede răspunde comenzilor schimbătorul de viteze.

Ține cont de toate aceste aspecte atunci când te-ai hotărât să-ți achiziționezi o mașină second-hand și nu te sfii să pui toate întrebările care îți trec prin minte cu privire la mașina pe care ți-o dorești. Orice dealer auto trebuie să fie în măsură să răspundă curiozităților tale.

 

Sursa foto: pexels.com

CategoriiFără categorie