Cele mai bune hoteluri din Mamaia – cum s-a schimbat litoralul copilariei

Cand eram copil, obisnuiam sa merg cu parintii in Mamaia an de an, astfel ca pentru mine, timp de multi ani, numele statiunii a fost sinonim cu soare, mare si vacanta. A urmat o perioada lunga in care, odata ce m-am vazut pe picioarele proprii si cu un alt buget de vacanta decat cel din copilarie, am inceput sa prefer destinatii mai exotice, am fost in Turcia, in Grecia, in Spania, iar cand banii erau mai putini, ca pe timp de criza, am inceput sa vizitez Bulgaria. Undeva pe parcurs uitasem vacantele de demult, in care tot universul meu se invartea in jurul unei singure statiuni de pe litoralul romanesc, iar ideea de a petrece vacanta acasa devenise aproape la fel de inacceptabila ca ideea de a nu pleca in vacanta deloc. Prietenii imi vorbeau despre cele mai bune hoteluri din Mamaia si despre sejururi reusite, dar refuzam sa aud. Nu stiu exact cand sau de ce, dar in mintea mea se formase clar ideea ca litoralul romanesc este pentru cei mai putin rafinati, mai putin plimbati si cu standarde mai putin pretentioase in ceea ce priveste definitia unui sejur reusit.

Preconceptia privitoare la litoralul romanesc mi-a fost daramata printr-un sir de circumstante care m-au adus inapoi pe plajele copilariei doar ca sa fiu socat si placut impresionat de cat de mult s-au schimbat lucrurile. Sotia insarcinata fiind, calatoria cu autocarul sau cu avionul ieseau din discutie, astfel ca m-am trezit pentru prima data in situatia de a alege o destinatie de vacanta in tara sau de a ramane acasa, unde stresul sarcinii si apropierii celui mic erau deja de nesuportat. Astfel, fortat fiind de circumstante, am trecut peste reticente si am cate idei si oferte turistice, hotarat fiind ca daca aleg sa petrecem vacanta in Romania pentru prima data dupa multi ani, sa nu ma lovesc de serviciile de o stea in hotelurile de 3 stele pe care mi le aminteam. Am fost socat sa descopar ca mai departe de faptul ca in Mamaia se ridicasera hoteluri noi peste noapte, iar cele vechi erau deja de nerecunoscut, in oferte erau peste 20 de hoteluri de 4 stele listate drept cele mai bune hoteluri din Mamaia.

Binenteles, ideea de “cel mai bun” e cat se poate de subiectiva in materie de hoteluri, dar pentru acel prim sejur am ales Iaki.

Despre Iaki pararea mea a fost si ramane pana astazi, ani mai tarziu, cat se poate de buna, iar motivul principal este personalul. Arareori, chiar si in calatoriile mele prin strainatate, am intalnit personal mai prietenos, pornind cu receptionera si terminand cu personalul de curatenie. Sotia insarcinata a fost tratata cu atata grija incat la un moment dat s-a simtit aproape coplesita. Camera cu o terasa imensa ce dadea direct spre mare m-a cucerit pe moment si imi amintesc de acel sejur drept oaza mea de liniste inainte ca intreaga viata sa ne fie data peste cap in cel mai frumos mod de venirea celui mic.

A urmat o perioada in care, proaspeti parinti fiind, calatoria peste hotare a ramas o idee la fel de proasta, astfel ca am avut timp sa explorez modul in care imaginea nostalgica a litoralului copilariei s-a transformat intr-o statiune ce se ridica cu usurinta la standardele de peste hotare. Pentru cei ce nu au vizitat litoralul romanesc de mult timp, recomand cu caldura un sejur intr-unul dintre cele mai bune hoteluri din Mamaia si garantez ca schimbarea de opinie nu va intarzia sa vina. Ma incanta ideea ca imi pot creste micutul cu aceleasi amintiri care mi-au format la randul meu copilaria. Mamaia s-a schimbat peste ani, a crescut si s-a maturizat odata cu mine. Si totusi, a ramas aceeasi.