Cele mai creative tipuri de jucării pentru copilul în dezvoltare

Jucăriile educative au devenit din ce în ce mai populare în ultima perioadă, deoarece ele sunt special concepute pentru a contribui la dezvoltarea armonioasă a copiilor. Practic, jocurile și jucăriile educative pot fi considerate instrumente utile și distractive ale educației non-formale, iar printre cele mai apreciate jucării educative se numără cele care antrenează imaginația.

Vrei să-ți ajuți copilul să-și valorifice ideile creative și chiar să descopere unele noi? În rândurile următoare îți propunem câteva tipuri de jucării creative, perfecte pentru copiii aflați în plin proces de dezvoltare.

Seturile de construcție

Seturile de construcție stimulează creativitatea prin faptul că jucătorii își imaginează tot felul de moduri în care pot așeza piesele, astfel încât să reușească să rezolve „misiunea”. Mai mult decât atât, seturile de construcții dezvoltă abilitatea copiilor de a rezolva probleme, dar și o altă calitate esențială: răbdarea. 

Odată ce copiii pun cap la cap toate componentele, ei pot imagina diferite povești pe baza „construcției” obținute. De exemplu, după ce construiesc o bărcuță, cei mici pot inventa o situație în care s-o integreze, precum și diferite personaje care pot lua parte la acțiune. 

Jucăriile interactive 

Jucăriile interactive, care produc diferite sunete și fac tot felul de mișcări, le oferă, de asemenea, oportunitatea celor mici de a imagina situații și povești în care acestea să se transforme în personaje. Un dinozaur vorbitor este, cu siguranță, un stimul mult mai bun pentru creativitatea copiilor decât unul obișnuit, care nu scoate niciun sunet.

Jucăriile de rol

După cum le spune și numele, jucăriile de rol sunt menite să-i ajute pe cei mici să se familiarizeze cu diferite roluri – așa cum sunt cele profesionale: doctor, pompier, polițist, constructor etc. Astfel, ele reprezintă o oportunitate prin care copiii pot „experimenta”, cu ajutorul propriei imaginații, diferite situații ce au adesea loc în viața profesională – cum ar fi examinarea unui pacient sau rezolvarea unei investigații. 

Cum alegi cele mai bune jucării creative – sfaturi importante

  • Ține cont de categoria de vârstă căreia i se adresează jucăriile ce ți-au atras atenția. În mod normal, aceasta ar trebui să fie clar specificată pe etichetă.
  • Ia în considerare preferințele celui mic: ele se pot manifesta, printre altele, la nivelul designului jucăriilor (culoare, mărime). De asemenea, este posibil ca acesta să fie atras mai degrabă de jucăriile care au legătură cu personajele sale favorite, așa cum sunt eroii din cărți, filme și desene animate.

Îți recomandăm să-i dăruiești copilului tău cel puțin o jucărie educativă menită să-i „activeze” latura creativă. Imaginația este o calitate care ar trebui cultivată încă din primii ani de viață, când puterea de a visa a celor mici este formidabilă.