Tendințe în soluțiile de transport în Europa

Noile tehnologii și digitalizarea influențează evoluția oricărui domeniu de activitate, iar transporturile rutiere nu sunt o excepție. Indiferent dacă ne referim la operatorii de transport de persoane sau la transportatorii de marfă, cum este și http://romspedcargo.ro/, soluțiile moderne, prietenoase cu mediul, câștigă tot mai multă teren.

Din ce în ce mai mulți transportatori folosesc camioane dotate cu tehnologie de ultimă generație, electrice sau care funcționează cu gaze ecologice, astfel încât emisiile de CO2 sunt reduse cu până 90% sau ajung chiar la 0%. 

Aceste transformări au devenit evidente încă de acum 2-3 ani, iar pe viitor trendul se va păstra sau chiar se va accentua. Iată care vor fi tendințele în transportul rutier în Europa pentru următorii ani.

Reducerea poluării aerului

Numărul de autoturisme electrice este în continuă creștere în statele europene, atât datorită reducerii prețului de vânzare pentru aceste mașini moderne, cât și datorită facilităților tot mai numeroase de care dispun cumpărătorii. Astfel, tot mai multe state introduc taxe foarte mici pentru autoturismele electrice, iar proprietarii lor au la dispoziție din ce în ce mai multe locuri pentru încărcarea acestora, chiar și pe autostrăzi, la drum lung.

Acest fenomen se observă și la operatorii de transport rutier, pentru că un camion electric oferă aceleași avantaje clare: emisii zero de CO2 și, pe termen lung, reducerea costurilor, pentru că operatorul nu va mai fi afectat de creșterea prețului la motorină. De aceea, tot mai multe flote auto vor fi electrificate în următorii ani. 

Reducerea poluării fonice

Tehnologiile de ultimă oră, care permit acum transportatorilor să cumpere camioane electrice la un preț avantajos, reduc poluarea aerului, dar și poluarea fonică, oferind astfel un alt avantaj important, mai ales pentru locuitorii zonelor foarte des tranzitate.

Autovehiculele electrice (mașini, autobuze sau camioane) sunt mult mai silențioase comparativ cu mijloacele de transport care funcționează cu benzină sau motorină. Introducând tot mai multe autovehicule de acest fel în flota de transport, nivelul de zgomot va fi redus considerabil atât în orașe, cât și pe traseu.

Poluarea fonică este foarte periculoasă pentru sănătate, afectând inclusiv starea psihică a locuitorilor. Prin urmare, orice soluție care poate reduce acest disconfort constant este binevenită.

În concluzie, transportul rutier modern este mai prietenos cu mediul înconjurător, dar și cu locuitorii zonelor tranzitate, iar din ce în ce mai mulți clienți ai transportatorilor ajung să solicite folosirea acestor camioane.