Cele mai frecvente afecțiuni dentare și cum pot fi tratate

Când vine vorba despre sănătatea dinților, prevenția este întotdeauna preferabilă tratării. Uneori, însă, aceasta nu este suficientă, iar obiceiurile sănătoase precum igienizarea corectă a dinților nu sunt îndeajuns de eficiente pentru a preveni diverse afecțiuni dentare. Iată care sunt cele mai comune dintre acestea și cum se tratează:

Cariile

Cea mai frecventă afecțiune a dinților și posibilă inclusiv în perioada dinților de lapte ai copiilor este și una dintre cele mai dureroase. Netratate la timp, cariile pot evolua și duce la necesitatea extracției. Pentru a nu ajunge în această situație și a rezolva problema cu o simplă plombă, vizitele regulate la cabinetul stomatologic îți pot asigura depistarea timpurie și intervenția promptă.

Edentația

Pierderea dinților poate fi cauzată atât de alte afecțiuni dentare, precum cariile sau paradontoza, dar și de traumatisme și leziuni la nivelul maxilarului și al dinților. În funcție de situație, medicul poate recomanda o serie de soluții, cea mai bună fiind recomandarea unui implant dentar. Aceasta este posibilă inclusiv pentru pacienții al căror os al maxilarelor s-a retras, însă doar după o intervenție de adiție de os.

Anomalia dentară

Poziția anormală a dinților nu este o simplă problemă de ordin estetic, ci una care poate duce la dificultăți în masticație și poate avea o serie de repercusiuni asupra sănătății generale, de la dureri dentare, la tulburări de somn. De aceea, un aparat dentar reprezintă soluția pentru o întreagă serie de probleme, nu doar pentru zâmbetul inestetic, pe care pacienții au tendința de a-l ascunde.

Bruxismul

Deși aceasta nu este, în sine, o problemă  a dinților, ci un obicei patologic, precum ticurile nervoase, bruxismul lasă, în primul rând, semne la nivelul danturii. Scrâșnirea dinților cu precădere în timpul somnului poate duce la fisuri ale acestora, deteriorarea smalțului, hipersensibilitate dentară, dureri mandibulare și de cap. Bruxismul nu se tratează, însă, efectele sale pot fi prevenite prin purtarea unei gutiere pentru bruxism.

Abcesul dentar

Infecția localizată la nivelul rădăcinii dintelui sau între dinte și gingie poartă numele de abces dentar. Aceasta este dureroasă și poate afecta atât smalțul dinților, cât și pulpa dentară, cu riscul de a se răspândi către oasele care susțin dinții (maxilarele). Abcesul dentar se tratează endodontic, în cabinetele stomatologice, iar uneori poate fi necesară și administrarea antibioticelor, la recomandarea medicului.

Placa bacteriană și tartrul

Atunci când igiena orală nu este corespunzătoare, când obiceiuri precum consumul excesiv de cafea și ceai sau fumatul descriu un stil de viață și când spălatul corect pe dinți și folosirea aței dentare nu urmează fiecărei mese, placa bacteriană și tartrul își fac apariția, ducând la o serie de probleme ale dinților, de la carii, la gingivită. Periajul profesional și detartrajul, executate în mod regulat, pot preveni aceste probleme, împreună cu o igienă orală corectă.