Cinci sfaturi de sănătate pentru cei care lucrează la calculator

Dacă obișnuiești să lucrezi mult timp la birou, în fața monitorului, trebuie să respecți anumite reguli, pentru a-ți proteja sănătatea. Pauzele dese sunt necesare pentru ca vederea să nu fie afectată, iar poziția corectă în fața calculatorului îți poate proteja coloana vertebrală de eventualele deformări. 

Așa că iată câteva sfaturi care îți pot fi de folos, pentru a-ți proteja sănătatea, în timpul lucrului la birou.

Poziționează laptopul la un nivel corespunzător

Nivelul și distanța la care așezăm laptopul sau calculatorul sunt foarte importante pentru sănătatea noastră. În primul rând, scaunul trebuie ajustat, astfel încât ochii să fie poziționați cu 10-15 cm mai sus decât centrul monitorului, pentru a privi ușor în jos, în timpul lucrului. 

Medicii oftalmologi susțin că distanța optimă dintre ochi și monitorul calculatorului ar trebui să fie de 60-70 cm. De asemenea, monitorul ales trebuie să aibă un ecran de protecție și trebuie să fie reglabil. Iar tastatura trebuie să fie silențioasă, comodă, fără spații mari între taste.

Păstrează o poziție corectă de lucru

Atunci când lucrăm la calculator, capul trebuie să fie mereu drept și privirea înainte. De asemenea, spatele trebuie să fie drept, sprijinit de spătarul fix al scaunului, iar șoldurile vor fi așezate cât mai în interiorul scaunului, astfel încât zona coapselor și cea a gambelor să formeze un unghi drept. 

Coatele trebuie să fie îndoite la 90 de grade atunci când folosim tastatura, iar când utilizăm mouse-ul, brațul și podeaua ar trebui să formeze un unghi drept. Iar pentru a verifica dacă poziția de lucru este una corectă, trebuie să ne asigurăm că urechile, umerii și șoldurile sunt aliniate pe verticală.

Folosește ochelari de protecție pentru monitor

Persoanele care lucrează multe ore în fața calculatorului ar trebui să poarte ochelari de protecție, care sporesc confortul ocular și sunt utili pentru a reduce oboseala oculară. Lumina albastră, emanată de ecranele digitale, fie că este vorba despre computer, tabletă sau telefon, afectează ochii și favorizează degenerescența maculară pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Tocmai de aceea, medicii oftalmologi recomandă purtarea ochelarilor de protecție, care optimizează vederea în timpul folosirii ecranelor digitale, reduc intensitatea luminii care poate afecta ochiul, măresc contrastul și facilitează folosirea ecranelor pentru perioade lungi de timp.

Modelele de ochelari cu protecție blue light sunt potrivite atât pentru persoanele care poartă ochelari de vedere sau lentile de contact cu dioptrii, cât și pentru persoanele care nu au probleme cu ochii.

Încearcă să faci pauze cât mai des

Pentru a preveni oboseala și pentru a menține sănătatea ochilor, sunt indicate pauzele în timpul programului de lucru. După 20 de minute de lucru în fața monitorului, ne putem muta privirea către un obiect îndepărtat, timp de 20 de secunde. Astfel, mușchii oculari se vor relaxa, iar starea de oboseală va fi înlăturată. De asemenea, este important să clipim frecvent, pentru a elimina senzația de ochi uscat, amplificată de lucrul în fața calculatorului.

Așadar, expunerea prelungită la lumina albastră emanată de ecranul calculatorului contribuie la apariția durerilor și disconfortului ocular, iar pentru a preveni acest lucru, este indicat să ne protejăm ochii cu ochelari de protecție.