Criza deșeurilor, din Județul Arad, la mâna luptelor politice și a intereselor organelor de mediu

Situație de criză în județul Arad, proiectul de gestionare a deșeurilor în valoare de peste 122 milioane a fost distrus de luptele politice și incompetența administrativă. Un proiect care urma să îi scape în mod european pe arădeni de deșeuri tinde să transforme județul într-o capitală a gunoaielor.

Arădenii se confruntă cu munți de gunoaie care afectează aspectul orașului și le periclitează sănătatea. După ce Consiliul Județean Arad a accesat un important proiect destinat gestionării deșeurilor, cu bani europeni, au apărut o serie de neajunsuri, începând cu tergiversarea termenelor asumate inițial și sincope în activitatea de colectare selectivă a deșeurilor, care au gripat serios inițiativa.

Fondurile Europene destinate implementării proiectului ADI Deșeuri au fost aruncate la gunoi,  la propriu, un jaf din banii publici ai Județului Arad întrucat în cadrul proiectului s-au achiziționat peste 165.000 de unități de compostare individuală, pubele și containere pentru colectarea selectivă (50.000 de unități de compostare individuală, 46.500 euro-pubele de 120 litri, 58.000 de euro-pubele de 240 litri și 8.230 de containere din plastic sau metal pentru colectarea selectivă a deșeurilor). Costul celor peste 165.000 de unități fiind de aproximativ 23.880.598 lei. Totodată au fost achiziționate și 15 mașini, numai că, odată achizitionate au rămas nefolosite și asta din 2011.

În prezent, pubelele și containerele, depozitate timp de 8 ani  în diverse locații din municipiu și județ sunt în stare de degradare din cauza condițiilor improprii de depozitare iar autoritățile, încă, nu pot evalua pagubele. Cât despre mașini, starea lor este deplorabilă și nimeni nu garantează că se pot folosi, rugina este evidentă și cablurile sunt roase de șobolani. O mare parte dintre mașini au ramas doar „carcasa”, piesele de schimb și, mai grav, motoarele au fost valorificate. În ciuda faptului că aceste mașini nu au fost niciodată folosite, acestora li s-au făcut și revizii tehnice și, o parte din piese au fost deja „înlocuite”. Stațiile de compostare și sortare odată construite și amenajate au devenit la fel de inutilizabile ca și pubelele sau mașinile, cât despre platformele de colectare nici urmă de acestea în tot județul.

Grup Salubritate Urbană, fostul operator de salubrizare din zona 2 și zona 5 Arad, a rămas fără  licență ANRSC, iar asta înseamnă că practic nu mai poate să presteze acest serviciu. Retragerea licenței ANRSC pentru GSU reprezintă un complot organizat de funcționarii publici și organele de conducere din ADI-SIGD ARAD care sunt mână în mână cu reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului și Gărzii de Mediu pentru a ascunde culpa acestora din urmă, pentru proasta organizare din județ.

Înștiințăm, pe această cale, autoritățile competente să cerceteze în regim de urgență funcționarii publici care au deturnat fondurile europene destinate proiectului SMID și pun în pericol sănătatea publică din județul Arad. Situația este înrăutățită prin imposibilitatea desfășurării activității operatorilor desemnați prin licitații ca urmare a lipsei dotărilor și nepredării efective a acestora către operator/ populație (pubele, containere, mașini, platforme de colectare) aferente proiectului.

Vezi articolul integral pe gazetadestiri.ro: https://gazetadestiri.ro/criza-deseurilor-din-judetul-arad-la-mana-luptelor-politice-si-a-intereselor-organelor-de-mediu/