Cum afectează stresul relația de cuplu

 

Stresul nu este doar neplăcut, ci provoacă și creșterea nivelului de anxietate, cu consecințe asupra sănătății fizice, mentale și emoționale. Hormonii stresului, ca adrenalina, cortizolul și epinefrina determină, la fiecare episod de stres, creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Deși stresul este un element firesc în viața noastră, dacă acesta devine o constantă, avem de suferit. Efectele stresului nu se rezumă doar asupra organismului, ci și asupra relațiilor, inclusiv a celei de cuplu. Dacă nu reduci stresul, impactul său asupra relației amoroase poate fi îndeajuns de sever încât să ducă la nemulțumiri profunde și despărțire. Descoperă în continuare cum poate afecta stresul relația de cuplu și ce soluții ai la îndemână. 

Transmiți stresul partenerului

Când experimentăm stres, oamenii din jurul nostru pot deveni victime colaterale în lupta cu situația stresantă. În acele momente nu exprimăm ce este mai bun din noi, ci, dimpotrivă, arătăm sentimente negative, devenim agresivi, vedem părțile negative ale celorlalți și evităm contactul și afecțiunea. Inevitabil, partenerul va experimenta la rândul său stres, iar relația se va deteriora. De aceea, este important să conștientizăm momentele în care stresul preia controlul și să contracarăm impulsurile subconștiente cu acțiuni conștiente, ca manifestarea afecțiunii, comunicarea, realizarea de activități comune.

Îți pierzi empatia

În cuplurile în care unul sau ambii parteneri sunt stresați, empatia scade. Fără empatie, partenerii se simt izolați și singuri, iar legătura emoțională se destramă. Demonstrarea afecțiunii față de partener este esențială pentru păstrarea relației de cuplu, chiar dacă simți că nu ai dispoziția necesară. Atingerile, sărutările, îmbrățișările și gesturile care arată empatie fac diferența în relație și ajută la scăderea nivelului de stres.

Stresul devine mai important ca relația

Stresul tinde să ne deturneze atenția dinspre lucrurile care contează în existența noastră spre soluționarea problemelor care îl cauzează. De exemplu, dacă serviciul este sursa stresului, partenerul tinde să aloce mai mult timp acestuia și să îl aducă în discuție tot timpul, chiar și în momente în care relația ar trebui să fie în centrul atenției. Acest lucru duce la îndepărtarea celuilalt, astfel că este important ca timpul alocat partenerului și activităților de cuplu să nu fie consumat cu diverse probleme, oricât de stresante ar fi.

Pierderea libidoului

Sexul este foarte important pentru starea de bine a fiecăruia și soliditatea relației. Când problemele reprezintă preocuparea ta principală, dorința sexuală scade sau dispare. Stresul înlocuiește mecanismul biologic hrănire-înmulțire cu fugă-luptă. Acest fenomen este normal, dar poate crea stări de frustrare pentru partener. Din fericire, există produse naturiste pentru potenţă, care te pot ajuta să îți recapeți dorința sexuală. 

Stresul este un inamic redutabil pentru relația de cuplu, de aceea este important să îi cunoști consecințele și să găsești modalități prin care să îl controlezi. Dacă înveți să îl ții sub control și să îi reduci efectele, relația ta de cuplu nu va avea de suferit.