Cum alegi anvelopele de vară? Top 5 lucruri pe care să le știi

Anvelopele reprezintă o componentă esențială pentru siguranța în trafic. Cu toate că mulți dintre șoferi nu le acordă importanța cuvenită, o alegere greșită afectează performanța autoturismului, abilitatea acestuia de rula pe carosabil ori de a aborda corect condițiile meteorologice. Cauciucul își schimbă proprietățile în funcție de temperatură și trebuie înlocuit odată la 3-4 ani pentru a nu deveni o sursă majoră de pericol pe șosele. Totuși, chiar și cei mai experimentați pot întâmpina probleme în selectarea unor produse potrivite pentru mașinile lor. Iată ce trebuie să iei în considerare ca să te asiguri că alegi anvelope de vara de calitate.

Dimensiunea pneurilor

Primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când ai nevoie de anvelope de vară e să verifici atent dimensiunile cauciucurilor omologate în cartea tehnică a mașinii. De exemplu, dacă o mărimea îți arată 195/65R15, prima valoare înseamnă lățimea în milimetri, 65 este raportul de înălțime în procente și 15 diametrul anvelopei calculat în inch. Trebuie să ții cont ca pneurile selectate să aibă aceeași dimensiune, deoarece pentru jante R15 nu vei putea folosi cauciucuri R14 sau R16. Folosind anvelopele corecte vei evita problemele legale și de ordin tehnic, care țin de compatibilitatea cu autoturismul, asigurarea mașinii sau ITP.

Consumul de carburant

Dacă te vei orienta către niște cauciucuri de vară ieftine fără să iei în calcul modul în care acestea influențează ulterior performanța mașinii, s-ar putea să te înșeli. Există parametri care indică consumul de carburant, iar aceștia sunt notați cu litere de la A la G. Pneurile de calitate vor oferi o reducere a consumului, diferența de economie la o sută de metri fiind de 0.6 litri între clasele A și G. Așadara, dacă alegi produse din ultima categorie mașina ta va consuma cu mai bine de o jumătate de litru de carburant în plus.

Stilul de șofat

Înainte de a te orienta către un set nou de anvelope de vară, analizează obiceiurile și preferințele pe care le ai atunci când conduci. Fiecare șofer are propriul stil, iar acest aspect este important chiar și pentru alegerea cauciucurilor. Anumite anvelope au o frânare excelentă, altele se comportă mai bine pe noroi și ploaie ori au o manevrabilitate foarte bună.  Pe eticheta cauciucurilor, frânarea este marcată cu litere de la A la F. Anvelopele premium sunt cele notate cu primele trei litere, diferența fiind ca în condiții de ploaie, de pildă, distanța de frânare de la 80 km/h la 0 poate fi cu 30% mai scurtă față de pneurile din clasa F.

De regulă, pentru autoturismele mici sunt suficiente cauciucurile marcate cu litera E. În situația în care ești un conducător auto care circulă pe ploaie ori ai un stil de șofat sportiv, este indicat un indice de frânare C, B sau chiar A.  

Așadar, importanța unor cauciucuri performanțe este esențială pentru siguranța ta și a celorlalți participanții la trafic.