Cum alegi cea mai bună vopsea lavabilă

 

Cumpărată cel mai adesea pentru faptul că oferă un finisaj plăcut, vopseaua lavabilă este un material care aduce însă și alte avantaje notabile. Protecția, esteticul sau posibilitatea curățării facile sunt doar câteva dintre caracteristicile pe care vopseaua lavabilă le oferă, iar toate acestea la un preț destul de mic cât să fie accesibil tuturor bugetelor. Iată așadar cum ar trebui să alegi cea mai bună vopsea lavabilă și la ce caracteristici ar trebui să fii atent.

Gradul de acoperire al vopselei lavabile

Vopseaua lavabilă este un material destinat acoperirii de suprafețe destul de mari, drept pentru care ar trebui să aibă un grad de acoperire foarte generos. În cele mai multe dintre cazuri, o vopseaua lavabila cu factor de acoperire ridicat se vede încă de la aplicarea primei mâini de material, deoarece spațiile vor fi perfect acoperite, fără a necesita o nouă mână. 

Gradul de acoperire este stabilit și în funcție de densitatea vopselei, așa că va trebui să iei în considerare și acest parametru. Cu cât o vopsea va fi mai densă, cu atât gradul acesteia de acoperire va fi mai mare. Vâscozitatea este un parametru important, deoarece o vopsea foarte vâscoasă va fi mai greu de aplicat față de un produs mai lichid. 

Mediul de aplicare al vopselei

Vopseaua lavabilă trebuie aleasă și în funcție de dispunerea suprafețelor pe care se face aplicarea. Dacă vorbim despre suprafețe exterioare, cerințele vor fi cu mult mai mari deoarece suprafețele sunt expuse intemperiilor. Din fericire, vopseaua lavabilă este bine delimitată din acest punct de vedere, tocmai pentru a-ți ușura alegerea. Este recomandat să îți stabilești înainte modul de utilizare al vopselei lavabile, tocmai pentru a ști cu certitudine ce anume să achiziționezi și să folosești.

Ușurința curățării

Destul de puține persoane știu faptul că vopselele lavabile sunt încadrate în trei categorii, în funcție de gradul lor de lavabilitate. Lavabilitatea este caracteristica ce definește ușurința curățării, iar aici observăm 3 tipuri de vopsele. 

Vopsele superlavabile– aceste tipuri de vopsele rezistă unui număr mare de curățări, fiind deosebit de rezistentă timp. Acest tip de vopsea este potrivit pentru exterior și interior și are o durată lungă de viață, rezistând la aproximativ 1500 de spălări. 

Vopsele lavabile– Sunt cele mai cunoscute tipuri de vopsele, rezistă foarte bine la curățate și oferă un aspect deosebit de plăcut. Sunt potrivite pentru interior sau exterior, în funcție de destinația specificată de către producător. 

Vopsele semi-lavabile– cu rezistență medie, acestea sunt tipurile de vopsea care în general se șterg cel mai repede. Este recomandat ca aceste tipuri de vopsea să fie folosite în zone mai puțin expuse, la interior, în camere  precum dormitoarele. În aceste camere pericolul murdăririi este mai redus,așa că vopseaua este astfel protejată.

Suprafețele pe care acoperi vopseaua lavabilă

Vopseaua lavabilă poate fi aplicată pe o varietate de substraturi, așa că va trebui să iei în calcul și acest aspect. Vopseaua lavabilă se poate aplica însă doar cu pregătirea prealabilă a substratului, indiferent de tipul acestuia. De asemenea, vei avea nevoie de aplicarea unei amorse, care va avea rol de fixare a prafului și creare a unui strat de legătură pentru vopseaua lavabilă, astfel încât aceasta să fie aplicată într-un mod cât mai eficient și să reziste cât mai mult. 

 

Vopseaua lavabilă va putea fi aplicată pe beton sau pe cărămidă, dar și pe suprafețe realizate din gips carton. De asemenea ea va putea fi aplicată la interior sau la exterior, atât pe pereți de rezistență, cât și pe pereți de compartimentare.

Aplicarea vopselei lavabile are ca scop protejarea suprafețelor de intemperii, dar și conferirea unui aspect deosebit casei tale. De aceea, este necesar să alegi cu cea mai mare atenție vopseaua lavabilă, pentru a fi sigur de durabilitatea lucrării și de rezistența acesteia.