Cum alegi jucăriile potrivite pentru copilul tău?

Odată cu venirea copilului pe lume, în viața unui părinte apare un nou univers. Acest univers include printre altele și o mulțime de jucării: mici, mari și toate foarte colorate. Unele îți bucură copilul, ba chiar se atașează de ele, pe altele pur și simplu le ignoră.  Nu se știe clar care sunt criteriile după care își alege afinitățile. Ce se știe este că jucăriile îți ajută copilul să facă primul contact cu lumea concretă și să o descopere cu bucurie.

Pentru adulți însă cumpărăturile de jucării pot deveni o corvoadă. Având în vedere că una dintre cele mai frecvențe întrebări pentru o vreme bună va fi: “ce jucarie să îi cumpăr?” ai mai jos o serie de repere după care să te ghidezi.

Vârsta

Mai întâi ține seama pentru ce vârstă au fost proiectate jucăriile. Un copil de 3-4 ani nu știe ce să facă cu jucării pentru 5-6 ani.  Dacă ai de-a face cu un copil mai isteț, poți extinde limita cam cu un an dar nu mai mult. Sunt totuși unele jucării care sunt bune cam la orice vârstă. Plușuri, păpuși, mașinuțe, trenulețe, tot felul de figurine ( atenție să nu fie prea mici pentru cei sub 3 ani) sau cuburi de construit sunt câteva idei de jucării care se pretează pentru orice vârstă.

Siguranța

Alege jucării din materiale bune și bine finisate. Acestea vor fi aruncate, trântite, târâte, călcate, smulse, roase și altele, deci e important să reziste la tot felul de manevre. Un finisaj prost poate zgâria, o jucărie dezlipită poate crea o criză de plâns. În plus, din nou trebuie să ții cont de vârsta copilului. Jucăriile prea mici sau ascuțite pot cauza accidente serioase. 

Funcționalitatea

Jucăriile sunt, după cum ziceam, și instrumente de învățare. De aceea, atunci când le cumperi, urmărește și functionalitatea lor.  Câteva idei de jucării care nu trebuie să lipsească din camera copilului sunt:

  • Jucării ce implica mișcare: jucăriile mobile, de tras sau de împins, de la mașinuțe cu sfoară până la carucioare de păpusi sau trotinete. În general sunt jucării ce sunt folosite timp îndelungat, de aceea poți investi în unele de calitate. 
  • Jucării care stimulează simțurile: jucării muzicale, jucării cu lumini sau butoane, sunt în general acele jucării care reacționează la joaca copilului. Caută câteva jucării interactive la preț avantajos pentru nivelul de vârstă al copilului tău.
  • Jucării educative: aceste jucării îți ajută copilul să se familiarizeze cu litere, cifre, adunări scăderi și în același timp să îi dezvolte gândirea. Puzzle-uri, jocurile cu traseu îi dezvoltă coordonarea mână-ochi și procesualitatea.
  • Jucării pentru arta: acestea sunt bine venite la orice vârstă. Ele dezvoltă creativitatea, simțul artistic și aduc foarte multă bucurie. Cumpără în funcție de vârsta copilului, vopsele, creioane colorate, hârtie și materiale colorate și lasă-l să creeze sau lucrați împreună la diverse proiecte artistice. 

Buget

Nu în ultimul rând ține seama de buget. E foarte ușor să pierzi socoteala când vine vorba de jucării. Și în același timp mai exista riscul ca aceste jucării, indiferent de prețul lor sa fie folosite de două sau trei ori pentru ca apoi sa zacă într-o ladă de jucarii pana la următoarea curățenie de sezon. Uneori merită să cumperi și jucării de la magazinele cu 10 lei/bucata.