Cum iti cumperi cel mai bun set de tacamuri?

Cu totii folosim tacamuri. Indiferent ca mancam acasa, in oras sau la un eveniment special, tacamurile sunt instrumentele cu ajutorul carora putem lua alimentele de pe farfurie intr-un mod elegant.

De-a lungul timpului  tacamurile au evoluat foarte mult si s-au diversificat, existand o adevarata istorie a acestora.

Cutitul a aparut in preistorie, lingura a aparut in paleolitic, iar furculita cu 4 dinti a aparut abia in anul 1600. De atunci insa, evolutia a fost una foarte rapida, toate cele 3 cunoscand schimbari de forma sau de material. Cel mai important pas in evolutia tacamurilor a fost descoperirea otelului inoxidabil in 1871. Este materialul folosit cel mai des astazi si are proprietati excelente.

Iata ce trebuie sa stii pentru a cumpara cel mai bun set de tacamuri

Daca vrei sa cumperi un set tacamuri, indiferent ca il cumperi pentru tine sau vrei sa il oferi cadou, este important sa tii cont de cateva criterii care ii definesc calitatea:

  1. Din ce material este realizat? Este principala caracteristica de care trebuie sa tii cont, deoarece materialul decide rezistenta si calitatea tacamurilor. Poti gasi tacamuri din inox 18/10, realizate din inox cu adaus de 18% crom si 10% nichel, tacamuri din aur sau argint, care sunt foarte elegante, dar si foarte costisitoare si tacamuri din inox cu tot felul de elemente suplimentare: plastic, lemn, etc. Acestea din urma nu sunt tocmai igienice si nu sunt atat de populare.
  2. Cum le vei utiliza? Exista tacamuri pentru utilizare zilnica sau tacamuri mai deosebite, destinate utilizarii ocazionale. Cele pentru utilizare zilnica sunt simple, fara elemente decorative si sunt realizate, cel mai des, din inox 18/10. Acest material este atractiv pentru ca rezista in timp iar cromul si nichelul contribuie la aceasta rezistenta si impiedica rugina. Pentru utilizarea ocazionala exista seturile de tacamuri din argint si aur, dotate cu tot felul de elemente estetice deosebite.
  3. Cate persoane le vor folosi? In functie de nevoile pe care le ai, de numarul de persoane de tacamuri sau de numarul de persoane pe care le ai de obicei invitate la tine, poti opta pentru seturi de 6 randuri de tacamuri sau seturi de 12 randuri de tacamuri. Daca ai o familie de 3-4 persoane, insa vrei sa ai tacamuri de rezerva, este bine sa optezi pentru varianta de 12.
  4. Ce contine setul? Un set de tacamuri poate contine doar instrumente simple (cutite, linguri, furculite) sau poate contine diverse alte piese, cum ar fi furca pentru friptura, furculita pentru fructe, furculita pentru salate, polonicul, cutitul pentru peste etc..
  5. Cat de mari sunt piesele? Dimensiunea pieselor conteaza si ea, deoarece decide cat de usor sunt de manevrat. In general sunt preferate piesele de dimensiuni mici, insa exista si persoane care prefera elementele de dimensiuni mai mari (in special atunci cand vine vorba despre lingura si furculita).

Evident, nu trebuie neglijat pretul. Atunci cand cumperi un set de tacamuri insa, trebuie sa tii cont de faptul ca il cumperi pentru o perioada foarte lunga de timp. Merita sa investesti o suma considerabila in el.