Cum menținem echilibrul dintre interior și exterior în contextul amenajării – spațiul care umple

Decorarea propriei locuințe este un proces lung în care trebuie să investești multă energie și idei creative, care să te reprezinte cu adevărat. Cu siguranță că ai acordat timp îndelungat alegerilor potrivite în materie de mobilier, accesorii sau culori. Însă, te-ai gândit vreodată cât de mult cântăresc aspectele mici pentru a defini un loc armonios? Amenajarea interioară trebuie să fie un proces în doi pași: pe de-o parte, viziunea de ansamblu și, pe de cealaltă parte, accentul asupra detaliilor. În timp ce ne concentrăm asupra felului în care va arăta casa noastră în final, tindem să vedem doar aspectele macro. Uităm că, de cele mai multe ori, detaliile chiar fac diferența. În toate aspectele vieții, detaliile joacă un rol important și pot reconfigura întreg procesul: Hemingway a scris 47 de finaluri pentru romanul Adio, arme, pentru că unele detalii nu îl încântau. Credem sau nu, așa e și în design interior – detaliile bucură (sau nu) spațiul. Și au puterea să îl umple cu totul. 

Ca să evidențiem importanța detaliilor în amenajările interioare, să luăm ca studiu de caz rozetele de plafon. Un detaliu fin, subtil, delicat, rozeta de plafon poate să schimbe întreaga încăpere dintr-una banală într-una elegantă, rafinată, ruptă din casele clasice din filme. Tradus literalmente «trandafir» nișă, fenestraj, loggia, arcadă «în formă de floare», rozeta apare și în cele mai somptuoase clădiri ale lumii, cum sunt catedralele La Seu din Palma de Mallorca, și Notre Dame din Paris, de exemplu. Rozetele aduc echilibru – și nu doar pentru că fac conexiuni subtile între obiectele din încăpere, ci pentru că, din punct de vedere filosofic, rozetele aduc liniște, ordine și claritate între elemente. Aparent nesemnificativ pentru noi, plafonul este elementul care completează atmosfera creată cu multă migală și dorință pentru rezultate perfecte. 

 

O rozetă plafon va deveni ajutorul de nădejde în finisarea celor mai fine detalii. De asemenea:

  1. Le poți vopsi în orice culoare îți dorești, deși culoarea lor, de cele mai multe ori e albă, adaugă un plus de rafinament și ajută la menținerea echilibrului dintre celelalte culori din cameră. 
  2. Are rol decorativ. Rozeta poate fi aplicată atât pe tavan, cât și pe perete. Rolul său este de a contura o imagine fără cusur din punct de vedere estetic. De asemenea, conferă corpurilor de iluminat o strălucire aparte. Modelele sunt definite în principal de bun gust și somptuozitate, ceea ce te va ajuta să aliniezi fără probleme caracteristicile unui stil clasic. Însă, rozetele pot fi soluțiile eficiente și pentru iubitorii minimalismului.
  3. Prezintă avantaje tehnice. Este realizată din polistiren extrudat sau poliuretan (in functie de model), ceea ce înseamnă o rezistență mare în fața umezelii și a degradării în timp. În plus, este foarte ușor de transportat și manevrat.

Poate cea mai mare greșeală pe care o putem face când vine vorba de amenajare este că nu ne gândim la un echilibru general. Interiorul și exteriorul se completează reciproc și împreună reușesc să creeze un loc în care să te simți ca acasă. Dacă ai norocul să te bucuri de un petic de verdeață, nu mai sta pe gânduri! Iată câteva idei de amenajare grădină care continuă aerul elegant conturat de rozetele pentru plafon: