Cum să alegi cele mai bune pensule pentru pictură

Găsirea celei mai potrivite pensule pentru proiectul tău poate fi destul de copleșitor având în vedere gama variată de modele disponibile pe piață. Chiar dacă majoritatea producătorilor au început să eticheteze specific astfel de pensule în funcție de finalitatea utilizării lor, pensulele de pictură diferă în funcție de caracteristici.

De cele mai multe ori, rezultatul pe care îl vei obține nu va depinde doar de calitatea culorilor alese sau de cea a suportului, ci și de cât de bine ai ales pensulele pentru pictură. Descoperă 3 criterii pe baza cărora poți alege cea mai potrivită pensulă pentru pictură!

1. Tipul de păr

Unul dintre cei mai importanți factori îl reprezintă tipul de păr din care este confecționat capătul pensulei. Alegerea unui pensule ai căror peri sunt necorespunzători tipului de pictură pe care vrei să îl realizezi poate avea rezultate nedorite și îți va îngreuna procesul artistic. Părul pensulelor de pictură este obținut fie pe cale sintetică, fie de la diferite animale.

Spre exemplu, diferitele materiale din care sunt confecționate capetele pensulelor îți oferă posibilitatea de a folosi un vârf moale, bont, gros, subțire sau care să îți permită ondularea. Pensulele cu fibre sintetice sunt cele mai versatile, acestea fiind folosite în general pentru fabricarea pensulelor profesionale de pictură.

2. Forma pensulei 

Pensulele pentru pictură au diferite forme specifice ale perilor. Acestea influențează modalitatea în care poți desena diferite forme sau contururi pe suportul picturii. Alegerea formei pensulei este, poate, cea mai importantă alegere dintre toate cele 3 expuse aici deoarece îți influențează calitatea rezultatului final. 

Pensulele cu vârf plat, dreptunghiular îți permit definirea liniilor și schițarea diferitelor forme. Cele rotunde sunt puțin mai versatile permițându-ți să conturezi atât detalii fine, cât și să umpli cu ajutorul culorilor diferite forme. În general, kit-urile profesionale de pictură îți pun la dispoziție o gamă variată de pensule pe care le poți folosi.

3. Lungimea pensulei 

Un alt criteriu important îl reprezintă lungimea unei pensule. Pensulele lungi sunt de obicei folosite pentru picturile ale căror dimensiuni sunt mai mari și care presupun cadre complexe, generalizate, fără prea multe detalii artistice. De asemenea, pot fi folosite de la o distanță mai mare față de planul hârtiei permițându-ți astfel formarea unei imagini de ansamblu.

Pe de altă parte, pensulele mai scurte sunt folosite pentru picturi mai mici, pentru lucrări care necesită detalii. Acestea îți permit să realizezi cu ușurință retușuri tehnice și de finețe, pentru un rezultat cât mai apropiat de forma finală pe care o dorești. Spre deosebire de cele lungi, pensulele scurte au o greutate mai mică.

Pentru ca rezultatul procesului artistic să fie în concordanță cu viziunea creativă pe care o ai, alege să investești în articole profesionale. Este esențial să știi ce anume cauți pentru a alege pensula ideală. Aceasta te va ajuta să pictezi cât mai aproape de viziunea pe care o ai în minte și să transmiți tot ce voiai. 

Mai mult decât atât, încearcă să alegi instrumentele care ți-ar putea ușura munca și ale căror caracteristici se pliază perfect stilului tău de lucru.