Cum sa faci economii fara eforturi exagerate?

Sunt momente cand, la un calcul simplu, constatam cu surprindere ca frecvent facem o serie de cheltuieli a caror justificare ne e greu sa o gasim atunci cand judecam la rece.  Evident, o viata in care numai am strans din dinti si am adunat sub saltea nu are niciun farmec, dar nici sa persistam in a face cheltuieli fara rost ,nu ne va aduce nimic bun.

De aceea, un echilibru in toate este binevenit intotdeauna si, mai mult decat atat, ne poate asigura un somn linistit, stiindu-ne la adapost de spectrul unor datorii pe care cu greu le-am putea gestiona, vezi strategiile KRUK Romania pentru sprijinul oferit clientilor cu datorii.  Iar aceasta atitudine este una buna nu doar in perioade de criza, cand vrand, nevrand este recomandat sa o adoptam, ci si in vremuri mai stabile din punct de vedere economic.

Astfel, cel mai bine este sa facem o evaluare a cheltuielilor noastre lunare, impartind sumele date pentru intretinere, utilitati, eventuale rate, curent, mancare, transport etc. Cu siguranta, alaturi de acestea se vor regasi in proportii mai mari sau mai reduse, cu fluctuatii de la o luna la alta, o serie intreaga de cheltuieli dedicate unor nevoi mai mult sau mai putin justificate. Aici este capitolul la care trebuie sa facem modificari serioase. Vom descoperi cu surprindere ca multe dintre aceste achizitii sunt unele de care de fapt ne-am putea lipsi sau pe care am putea sa le facem mult mai rar. De exemplu, articole vestimentare, accesorii, pantofi care cu siguranta fie nu isi mai gasesc loc in dressing, fie nu le mai vine randul la purtat, deci sunt cheltuieli inutile.

De asemenea, produse de infrumusetare, cumparate doar pentru ca ne-am lasat cuceriti de reclama produsului. Vom constata si in acest caz ca o serie de produse cosmetice vor expira pana sa apucam sa beneficiem de efectele lor. Asa ca mai bine ne temperam elanul de a cumpara fara a fi siguri ca intr-adevar avem mare nevoie de acel produs si trusa noastra cosmetica nu este deja burdusita. In plus, obiceiul de a manca frecvent la restaurant este unul costisitor si putem reduce cat mai mult aceste iesiri, redescoperind totodata placerea meselor acasa si a gatitului impreuna cu familia.

Chiar daca suntem adeptii vacantelor exotice, sa incercam sa le alternam cu cele petrecute in tara si vom avea ocazia sa descoperim, pe langa economiile consistente realizate, locuri incredibile si care rivalizeaza cu destinatiile indepartate pe care le preferam.