Cum se face ventilația în parcările subterane?

Fie că vorbim despre oxigenare, eliminarea noxelor sau a mirosurilor neplăcute cât și controlul unui eventual fum cauzat de un incendiu, orice parcare subterană are nevoie de un sistem de ventilație. În parcările subterane nu putem vorbi despre un sistem natural de ventilație precum se întâmplă în cazul parcarilor de deasupra solului sau a celor etajate, ci doar de o ventilație mecanică, care se face prin instalarea unui sistem de ventialție specific. Datorită faptului că aceste spații sunt sub nivelul pământului, este să se construiască un sistem de ventilație mecanic care să asigure o calitate optimă a aerului, să furnizeze un control al eliminării gazelor sau a eliminării fumului în cazul unor incedii. O calitate a aerului optimă într-o parcare reprezintă o eliminare controlată a gazelor provenite de la țevile de eșapament a autovehiculelor sau a combustibilului vărsat pe podea cât și prin asigurara unei mișcări constante a aerului, astfel încât să pătrundă aer proaspăt din exterior, în interiorul parcării.

Ventilația din parcările subterane

Ventilația din parcările subterane se face în funcție de fiecare proiect în parte, pentru că aici, vorbim despre o adaptare la specificitatea fiecărei amplasări.

În timp ce unele parcări au un singur nivel și sunt mai aproape de sol, altele au 2 sau 3 nivele și atunci au nevoie de un sistem specific de ventilație.

Un sistem de ventilație din parcarile subterane va conține atât o tubulatura de ventilatie cât și ventilatoare extractoare cu jet sau cu inducție, cu nivelurile de la primul nivel. Ești interesat de tubulatură de ventilație? Intră pe STADTMEISTER.RO!

Din acest punct de vedere trebuie să se țină cont de tubulatura montată deasupra, chiar din faza de proiect, pentru a se adapta înălțimea tavanelor dar și a tipurilor de autovehicule care vor avea acces în pacare.

Unele parcări au forma unui tuneluri complexe, care pot fi, în unele cazuri destul de scurte, din acest motiv va fi nevoie de foarte multe îmbinări și coturi în sistemul de ventilație.

Sistemele de desfumare din parcări

Sistemele de desfumare au un rol foarte important în orice clădire, cu atât mai multe, în cazul spațiilor subterane, de unde evacuarea fumului nu se poate face în mod natural.

Acest sistem de desfumare are rolul de a extrage în cel mai eficient mod, căldura, fumul dar și alte gaze rezultate din ardere, și de suplimenta anumite zone de pericol cu aer proaspăt atât în timpul unui eventual incediu cât și după stingerea lui.

Tubulatura acestui sistem este rezistentă la temperaturi ridicate și facilitează suprimarea incendiilor dar și evacuarea  oamenilor din spațiul subteran, menținând controlul fumului.

Proiectarea și implementarea unui sistemul de desfumare, ca și un mijloc de protecție la incendiu, asigură, înainte de toate menținerea liberă de fum, a căilor de evacuare și acces, cât și stingerea incendiului în faza incipientă.

Avantajele unui sistem de desfumare în parcare

Așadar un sistem de desfumare are mai multe avantaje:

  • Crește  exponențial timpul de intervenție al pompierilor pentru a stinge incendiul;
  • Protejează persoanele aflate în parcare, eliminând fumul, pentru ca acestea să fie evacuate în siguranță;
  • Asigură evacuarea fumului;
  • Protejează parcarea dar și clădirea.