Cum se manifestă rectocolita la copii

Rectocolita ulcero hemoragica, cunoscută și sub numele de colită ulceroasă, se încadrează în categoria bolilor inflamatorii, care se localizează la nivelul colonului și rectului. Este o afecțiune întâlnită cel mai des în rândul copiilor din mediul urban. De asemenea, s-a constatat apariția acesteia la copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani.

Există o serie de cauze care pot duce la apariția rectocolitei, printre care se numără istoricul familial, factorii de mediu sau cei de natură infecțioasă. Un risc foarte mare pentru dezvoltarea acestei afecțiuni îl reprezintă alimentele, mai exact alergiile la anumite alimente, cum ar fi laptele sau alunele.

Cum se manifestă?

Așa cum am spus anterior, rectocolita ulcero hemoragică se localizează la nivelul mucoasei recto-sigmoidiene, dar se poate extinde și în restul mucoasei. Mucoasa începe să aibă de suferit din momentul în care țesutul epitelial de pe suprafața ei începe să se distrugă. Încep să apară microabcese, se reduce numărul de celule caliciforme și stratul de mucus începe să se distrugă. În cazul în care boala este avansată, mucoasa poate prezenta și unele leziuni.

Simptomele rectocolitei ulcero-hemoragice apar brusc și se agravează odată cu evoluția bolii. Cele mai des întâlnite sunt:

  Diaree apoasă

  Dureri abdominale care se ameliorează după eliminarea scaunului

  Vărsături

  Febră

  Anorexie

  Scădere în greutate

  Astenie

În momentul în care ajunge la medic, copilul este apatic, cu abdomenul umflat și dureros în momentul atingerii. Există 3 tipuri de rectocolită din punctul de vedere al severității bolii, după cum urmează:

Rectocolita ulcero hemoragică minimă

Copiii nu prezintă febră sau anemie, ci doar prin eliminarea a 4 scaune pe zi, amestecate cu sânge. Se poate depista prin intermediul unei endoscopii digestive inferioare,

Rectocolita ulcero hemoragică medie

Se caracterizează prin febră, astenie, dureri abdominale, grețuri și în jur de 6 scaune pe zi amestecate cu sânge și mucus. Și acest tip poate fi depistat prin intermediul endoscopiei digestive inferioare prin care se pot depista leziunile de la nivelul mucoasei.

Rectocolita ulcero hemoragică gravă

Are cele mai grele simptome, de la febră mare, prostrație, astenie, alterarea profundă a stării de sănătate și până la numeroase scaune diareice zilnice, toate cu eliminare de sânge și mucus. Aceste scaune abundente și dese duc la apariția unor tulburări de echilibru acido-bazic și hidroelectrolitic, dar și la apariția anemiei.

Această afecțiune este greu de suportat de copii, motiv pentru care nu poate fi tratată acasă. Este nevoie de sfaturile și intervenția unui medic pentru ca viața celui mic să revină la normal.