Cum se stabilește prețul chiriei unui apartament

Ai un apartament pe care vrei să îl dai spre închiriere și nu știi exact ce ofertă să îi faci viitorului tău chiriaș? E bine de știut că prețul unei chirii lunare este influențat de câțiva factori, fiind determinat pe baza prețului de pe piață. Așa că, dacă ești în dilemă din acest punct de vedere, trebuie să ții cont de câteva reguli nescrise.

Prețul unei chirii poate să oscileze destul de mult de-a lungul anilor și poate fi destul de ridicat în anumite perioade ale unui an, când cererea este foarte mare. În general, chiriile diferă în funcție de factori precum zona, dimensiuni și dotări. De exemplu, pentru apartamente 2 camere Constanța vei putea cere mai mulți bani dacă acesta se află în centrul orașului în comparație cu prețul unei garsoniere aflate la periferie.

Iată de ce factori trebuie să ții cont atunci când vrei să stabilești prețul chiriei apartamentului tău:

Orașul

Prețul unei chirii poate varia de la oraș la oraș. În general, în orașele mari, unde tot mai multe persoane tind să își caute chirie, vei putea cere o sumă ridicată pentru o lună de chirie. În schimb, pentru orașele mici, fără un interes foarte mare, unde cererea este destul de scăzută, prețul chiriei nu poate fi foarte mare.

Zona

Zona din oraș în care este situat apartamentul tău este un alt factor cu o influență destul de mare asupra chiriei acestuia. De obicei, în centrul orașului chiria este mai ridicată în comparație cu cele aflate la periferie. În plus, cartierele cu renume au o cerere mai mare, ceea ce duce la o creștere a chiriei.

Numărul de camere

Variația prețului unei chirii este cauzată și de numărul de camere ale apartamentului. Acest lucru se datorează faptului că într-un apartament cu mai multe camere pot locui mai multe persoane. De exemplu, într-o garsonieră spațiul este mai mic și pot sta maxim două persoane, motiv pentru care și chiria este mai mică.

Dotările

Atunci când cineva își dorește să stea în chirie, caută un apartament cu cât mai multe dotări și complet mobilat. Din acest motiv, dacă apartamentul tău este complet mobilat, are dotările necesare și mobilierul este de calitate, atunci vei pute cere o chirie mai mare.

Siguranță și confort

În ceea ce privește siguranța, trebuie să ții cont atât de reputația zonei în care este amplasat apartamentul tău, cât și de nivelul de securitate al acestuia. În plus, un apartament decomandat are un grad de confort mai ridicat, ceea ce implică un preț al chiriei mai mare.

Vechimea clădirii

Clădirile vechi au un risc mai mare, ceea ce duce la o scădere considerabilă a valorii apartamentului și a prețului chiriei. În plus, cererera este mai ridicată în cazul apartamentelor amplaste în clădiri noi, moderne, lucru ce determină creșterea chiriei acestora.

Așadar, pentru a putea stabili prețul chiriei apartamentului tău, trebuie să ții cont de factori precum locația în care acesta este amplasat, stabilitatea economică, nivelul cererii, numărul de camere, gradul de confort și nivelul dotărilor puse la dispoziție.

Sursa: qimono