Cum te ajută un câine să faci mişcare

Este foarte des adoptată ideea conform căreia ne luăm un câine pentru a fi nevoiţi să ieşim mai mult afară şi să facem mişcare fizică. Nu este o abordare greşită, însă doar dacă ne asumăm acest fapt şi acordăm patrupedului prietenos atenţia şi îngrijirea necesare, un mediu optim şi o instruire adecvată.

Câinele şi plimbările în aer liber

Pentru a ne atinge scopul, respectiv acela de a petrece mai mult timp în aer liber, ar trebui ca ieşirile afară alături de câinele nostru să se constituie în experienţe plăcute şi uşor de controlat. Astfel, este important ca patrupedul să ne asculte şi să se supună comenzilor pe care i le dăm. Fie că alegem să îi aplicăm chiar noi un dresaj de bază, fie că optăm pentru ajutorul unui specialist, important este ca patrupedul să înveţe să meargă în lesă, să revină atunci când este chemat şi, în general, să ne asculte, pentru a fi mereu în siguranţă, atât el, cât şi persoanele şi animalele cu care intră în contact. Vom pleca la plimbare cu câinele atunci când acesta va fi pregătit, va avea vârsta necesară şi schema de vaccinuri efectuată complet şi nu se va speria de zgomotele din exterior. Vom ieşi afară după ce îi vom achiziţiona un model de lese pentru caini de aici, ne vom asigura că merge la pas şi răspunde la comenzi. Doar aşa ne vom asigura de faptul că ieşirile noastre în aer liber alături de câine devin experienţe plăcute, relaxante şi foarte benefice amândurora.

Câinii şi sportul

Dacă ne propunem să ne transformăm patrupedul într-un partener de jogging sau ciclism, atunci trebui să ţinem cont de caracteristicile rasei din care face parte. Nu sunt multe rasele care se pretează unui astfel de exerciţiu fizic, însă putem alege un exemplar atletic din rasele potrivite şi recomandate unei vieţi foarte active. Astfel, putem pleca la alergare sau la o plimbare cu bicicleta, însoţiţi de un Boder Collie, un Dalmaţian, un Ciobănesc Australian sau un Husky. Sunt rase extrem de deschise efortului fizic, dotate cu un bagaj genetic potrivit mişcării fizice, fiind câini mari, musculoşi şi foarte rezistenţi. Înainte de a porni cu patrupedul într-o experienţă de acest gen, este recomandat să se ceară părerea medicului veterinar care monitorizează câinele, tocmai pentru a evita posibile accidentări cauzate de vreun context specific. Pe durata oricărui tip de mişcare fizică susţinută, câinele va beneficia periodic de apă şi de pauze de odihnă. Doar aşa vă veţi bucura împreună de o experienţă sportivă foarte interesantă şi antrenantă. Dacă există situaţii în care câinele manifestă reticenţă, activitatea se opreşte, nefiind deloc recomandată forţarea acestuia.