De ce este asigurarea facultativă a locuinței absolut necesară oricărui proprietar

România are cei mai mulți proprietari de locuințe din Uniunea Europeană: peste 96% dintre români dețin imobilele în care locuiesc. Puțini dintre aceștia înțeleg însă cu adevărat valoarea proprietății și importanța protejării acesteia din punct de vedere financiar. La fel cum păstrăm bani în depozite la bănci unde există un plafon de garantare a sumelor, tot așa trebuie să avem siguranța valorilor imobiliare pe care le deținem. Din fericire, există o soluție simplă, cu un cost foarte mic raportat la riscurile acoperite: asigurarea locuinței.

Sistemul de asigurare a locuințelor în România presupune de fapt două tipuri de asigurări: cea obligatorie (o asigurare de bază, pentru cele mai frecvente riscuri legate de dezastre naturale) și cea facultativă, care vine cu opțiuni în plus și cu o sumă mai mare asigurată. Indiferent de valoarea unei locuințe (apartament sau casă), asigurarea obligatorie a locuinței acoperă 10.000 sau 20.000 de de euro (variante în funcție de tipul construcției). Dacă avem spre exemplu un apartament de 80.000 de euro sau o casă de 150.000 de euro, trebuie să încheiem și o asigurare facultativă a locuinței, acoperind de fapt această diferență de la 10-20.000 de euro până la sumă reală, cea pe care dorim să o avem asigurată pentru un caz de daună totală. Realitatea ne arată că problemele pot fi diverse, inclusiv incendii accidentale, explozii ale instalațiilor de gaz etc.

Eliminăm imprevizibilul, scăpăm de multe griji cu o asigurare completă a locuinței. Un broker precum cei de la AtA Asigurări poate oferi consultanță pentru a consilia clientul cu privire la alegerea celor mai utile clauze ale contractului de asigurare, indiferent de compania la care se va încheia asigurarea. Totul este gratuit din punct de vedere al recomandărilor și al operațiunilor de asistență, ba mai mult decât atât se vor obține cele mai mici prețuri de la firmele de asigurare. Pe website-ul de asigurări pentru locuință poți să calculezi prima de asigurare locuinta online. Totul este simplu, rapid, prietenos. Asigurarea se poate plăti inclusiv online, cu cardul.

Asigurarea de locuinta garantează siguranță și acoperirea pierderilor materiale în cazul producerii riscurilor asigurate. Se pot proteja atât bunurile imobiliare în sine, cât și bunurile din interior. Cei care au centrală proprie de apartament pot adăuga o clauză chiar și special pentru acest aspect, fiind protejați în caz de orice avarii accidentale, chiar si supratensiune! Există până și posibilitatea de asigurare pentru spargere accidentală a geamurilor.

Se poate observa în ultima perioadă că depozitele bancare în valută au ajuns să aibă dobânzi apropiate de zero, ba chiar se ajunge la dobândă negativă dacă se adaugă anumite taxe și comisioane. Cu toate acestea, de ce țin oamenii banii în bănci? Pentru a avea siguranța lor. La fel și în cazul locuințelor: un cost mic procentual din valoarea apartamentului sau a vilei te protejează 100% în caz de probleme de orice fel. Asigurările de locuință acoperă și probleme uzuale precum inundații de la vecini, daune provocate de hoți, fisuri din cauza unui cutremur etc.

.