De ce este Germania destinația de muncă preferată a românilor?

Migrația românilor spre alte țări a început după intrarea României în Uniunea Europeană. De la începutul anului 2007, românii au început să profite de dreptul la libera circulație conferit cetățenilor Uniunii și au ales ca destinații de muncă țări ca Germania, Austria, Spania sau Italia.

De atunci și până în prezent am asistat la o creștere a numărului concetățenilor care aleg să plece din țară pentru a muncii în diferite țări. Un studiu recent a arătat că Germania se află în topul preferințelor românilor atunci când vine vorba de destinații de muncă.

Ne-am întrebat, de ce este Germania în topul preferințelor românilor?

La o primă vedere se pare că românii aleg această țară datorită salariilor mai mari. Ideea că ar putea câștiga mai mult într-o altă țară și implicit gândul la un trai mai bun a împins tot mai mulți români să aleagă Germania.

Creșterile salariale sunt mai mari în Germania decât în Romania.

De la începutul anului 2020, Germania a anunțat o creștere a salariului minim pe economie. Astfel, salariul minim pe economie a crescut de la 9,19 €/ora la 9,35 €/ora. În unele domenii cum ar fi construcții sau curățenie, creșterea este și mai mare, ajungând până la 11,35 €/ora.

Pe lângă salariul atractiv, se pare că românii sunt atrași și de beneficiile care apar odată cu stabilirea reședinței în această țară. Printre acestea se numără dreptul la alocația pentru copii, dreptul la diverse indemnizații sau dreptul la pensie.

Frank Gantert, avocat al firmei MIGRO.RO care se ocupă cu recuperarea drepturilor bănești pentru românii plecați în străinătate a afirmat că: „Tot mai mulți români recurg la recuperarea alocației și a impozitului. O statistică realizată de statul german referitoare la sumele care intră în conturile românilor ca beneficii provenite din recuperare alocației pentru copii a arătat că sumele încasate sunt din ce în ce mai mari de la an la an. ”

În prezent alocația pentru copii în Germania este de 204 €/lună pentru primul și al doilea copil, pentru al treilea copil este de 210 €/lună, iar pentru fiecare copil în plus crește până la 235 €/lună.

Guvernul german a elaborat un proiect de lege care prevede majorarea alocațiilor pentru copii începând cu ianuarie 2021.

De la începutul anului următor alocația pentru copii ar urma să fie mărită cu 15 €/lună. Astfel, alocația pentru primul și al doilea copil va crește la 219 €/lună. Pentru al treilea copil la 225 €/lună, iar de la al patrulea copil la 250 €/lună.

Dacă sunteți în situația de a vă recupera alocația pentru copii și vreți să știți care este suma pe care o puteți recupera, găsiți pe site-ul MIGRO.RO un calculator care va face calculul pentru dumneavoastră.

Pe lângă creșterea prevăzută pentru anul 2021, statul german a anunțat zilele trecute că o să sprijine familiile prin acordare unui bonus de 300 de euro pentru fiecare copil. Acest bonus se acordă pe lângă alocația pentru copii.

Dacă în România durează foarte mult până se elaborează, propune și intră în vigoare un proiect de lege care are ca scop creșteri salariale, sau de alocații, Germania este dovada că se poate și altfel.

Chiar și în timpul crizei provocate de coronavirus, statul sprijină angajații și familia prin diverse proiecte. În România procesul este îndelung dezbătut și greu de pus în aplicare.

Probabil toate aceste considerente îi fac pe tot mai mulți români să aleagă Germania ca destinație de muncă, obligând în acest fel angajatorii români să caute forță de muncă în alte țări.