De ce merită să angajezi muncitori străini în compania ta?

Câteva sute de români pleacă zilnic din țară, fiind în căutarea unor satisfacții salariale și, în general, profesionale mai mari. Astfel, emigrarea a devenit una dintre principalele probleme cu care se confruntă angajatorii. Ba mai mult, deficitul de personal a afectat deja atât de mult unele firme, încât au fost nevoite să-și înceteze activitatea.

În acest context, angajarea muncitorilor străini a devenit una dintre soluțiile la care antreprenorii apelează din ce în ce mai des, pentru a-și desfășura activitatea în condiții normale. În plus, angajarea resursei umane potrivite este unul dintre factorii care duc orice business în direcția succesului – să ne gândim doar la restaurantele cu specific asiatic, de pildă. Pe lângă industria HoReCa, străinii (în special asiaticii) excelează în multe alte domenii. Despre acest aspect, precum și despre alte motive pentru care merită să iei în calcul opțiunea de a angaja personal asiatic pentru compania ta vom vorbi în articolul de astăzi:

Muncitorii străini sunt pregătiți să lucreze în domenii variate

Pe lângă industria HoReCa, despre care am amintit anterior, străinii dețin competențele necesare și pentru alte domenii, aflate la mare căutare în țara noastră. Acesta este și cazul industriei construcțiilor, unde nevoia de personal a devenit acută în ultimii ani. De asemenea, imigranții sunt pregătiți și pentru industria producției, SPA, sectorul auto, asistență și îngrijire etc.

Muncitorii străini sunt dispuși să lucreze pe salarii mai mici

Când vorbim despre forța de muncă ieftină, facem referire, fără doar și poate, și la asiatici. Aceștia își părăsesc țara natală din același motiv pentru care pleacă și românii în Occident: caută satisfacții salariale mai mari. În timp ce muncitorii autohtoni sunt nemulțumiți de nivelul din România, imigranții asiatici acceptă să lucreze pe salariile care li se oferă aici, pentru că sunt superioare celor din țările natale. Așa este și cazul forței de muncă ieftine din Vietnam, de exemplu, spre care ți-ai putea îndrepta și tu atenția, dacă și compania ta se confruntă cu deficitul de personal.

Muncitorii străini valorizează munca și lucrul bine făcut

Lipsa resursei umane este o consecință directă atât a fenomenului emigrării, cât și a fluctuației foarte mari a angajaților. Mulți dintre aceștia lucrează pe termen scurt, alegând să părăsească locul de muncă după doar câteva săptămâni. În același timp, nivelul de implicare și de responsabilitate față de propria activitate este, în unele cazuri, scăzut, ceea ce dăunează activități generale a firmei.

În schimb, muncitorii asiatici apreciază munca la adevărata ei valoare, sunt implicați în tot ceea ce fac și acordă atenția cuvenită lucrului bine făcut. Aceasta este o consecință a  sistemului în care au fost educați încă de mici, în țara natală, unde respectul față de muncă este o valoare fundamentală.

Așadar, deținerea competențelor necesare pentru domenii variate, disponibilitatea de a lucra pe salariul minim pe economie din România, dar și aprecierea muncii la justa ei valoare sunt doar câteva dintre calitățile muncitorilor străini care i-ar putea transforma pe aceștia în angajații potriviți și pentru compania ta!

CategoriiHR