De ce nu trebuie să porți aceeași încălțăminte zilnic

Cu siguranță ai și tu o pereche de pantofi preferați, în care te simți foarte bine și pe care i-ai purta zilnic. Totuși, indicat este să le oferi încălțărilor favorite o pauză, spun specialiștii, care nu recomandă purtarea frecventă a unei singure perechi de pantofi. Motivul este cât se poate de simplu: nu doar că încălțămintea se va deteriora mai rapid, dar mai ales picioarele tale vor avea de suferit. Iată, concret, de ce nu trebuie să porți aceeași încălțăminte zilnic!

Consecințele purtării zilnice a unei singure perechi de încălțări

Încălțămintea, în special cea de calitate slabă, poate afecta mușchii, oasele și articulațiile. Pentru prevenirea acestei probleme, specialiștii ne sfătuiesc să alternăm înălțimea încălțărilor pe care le purtăm. Astfel, dacă nu vrei să te confrunți cu dureri de picioare – senzație care persistă în zona gambelor și a călcâielor –  îmbogățește-ți stocul de pantofi! Poți comanda online încălțăminte pentru întreaga familie, așadar că nu este nevoie să mergi în mall. De exemplu, pe epantofi.ro vei regăsi o gamă variată de încălțăminte pentru bărbați, femei și copii, de la o mulțime de branduri renumite. 

Ce riscuri prezintă purtarea zilnică a pantofilor cu talpă joasă 

Cei mai potriviți pantofi sunt cei care au talpa puțin înaltă. Se pare că picioarele noastre au de suferit nu doar dacă purtăm frecvent tocuri, dar și dacă optăm zilnic pentru încălțări cu talpă joasă. Concret, aceștia favorizează apariția fasciitei plantare. Aceasta se manifestă atunci când ligamentul care unește călcâiul și degetele de la picioare se irită și se inflamează. Rezultatul? Picioare dureroase. Când vorbim despre riscurile purtării zilnice a încălțămintei fără puțin toc trebuie să atragem atenția asupra faptului că ne punem în pericol inclusiv mușchii, oasele și articulațiile. Astfel, am putea avea surpriza neplăcută de a ne confrunta cu dureri de spate, de șolduri sau de glezne. 

În plus, modificările de mers nu vor înceta nici ele să apară, chiar dacă nu le vei sesiza de la bun început. 

Cum afectează picioarele pantofii cu toc 

Nu doar încălțămintea cu talpă joasă este un pericol pentru sănătatea membrelor, dar și pantofii cu toc sunt un inamic de temut la acest capitol. Purtați zilnic, aceștia afectează articulațiile și suprasolicită musculatura picioarelor. Astfel, tocurile cauzează dureri de coloană și de picioare. 

Cum îți poți proteja picioarele 

Pentru a-ți proteja picioarele este important să schimbi încălțămintea frecvent. Este recomandată o ”pauză de purtare” de minim 1-2 zile, timp suficient pentru ca picioarele să îți poată optimiza abilitățile. La fel de important este să porți doar încălțăminte de calitate și să nu economisești atunci când mergi la cumpărături în căutarea pantofilor ideali pentru tine. 

Un alt truc la care poți apela pentru a preveni problemele membrelor inferioare și, inclusiv, durerile de spate cauzate de încălțămintea nepotrivită este să porți papuci de casă care au talpa confecționată din silicon.