Sfaturi pentru alegerea celui mai bun avocat

Exista o serie de probleme si situatii in care este nevoie sa fii reprezentat legal de un avocat. Pentru multe persoane este destul de dificil sa gaseasca un avocat bun, dat fiind optiunile diverse si foarte numeroase din orice oras.

Alegerea celui mai bun avocat se face desigur in functie de prioritatile personale, fiind mai importante suma de bani pe care trebuie sa o platesti pentru serviicii sau renumele avocatului in domeniul in care activeaza. Conteaza foarte mult sa alegi un avocat cu care sa stabilesti o relatie profesionala bazata pe incredere si onestitate, pentru ca acesta sa-ti reprezinte interesele in cel mai bun mod cu putinta.

Daca esti in cautarea unui avocat bun, lista de sfaturi de mai jos te poate ajuta sa iei o decizie bazata pe informatii pertinente si relevante situatiei in care te afli.

Exercitarea profesiei in mod legal

Unul dintre primele criterii de care sa tii cont atunci cand alegi un avocat este sa te asiguri ca acesta isi desfasoara activitatea in mod legal. Ar trebui ca avocatul sa fie membru al Uniunii Nationale a Barourilor din România, fapt care poate sa fie foarte simplu verificat prin Tabloul Oficial al Avocatilor din Romania. Aceasta lista cuprinde toti avocatii acreditati sa-si desfasoare legal activitatea si poate fi accesata online.

Primul contact conteaza

Daca ai gasit un avocat care crezi ca este potrivit sa te ajute sa-ti solutionezi problema in termeni legali, este importanta relatia pe care o stabilesti cu acesta. In functie de situatie, s-ar putea sa ai nevoie de serviciile avocatului perioade lungi de timp, in care trebuie sa comunici constant si sa aveti intrevederi. Astfel, daca la primele discutii cu avocatul ales nu iti inspira incredere, nu ii poti dezvalui toate detaliile problemei si nu este indeajuns de responsabil cu ceea ce are de facut, este mai bine sa cauti un alt avocat.

Alege intotdeauna un specialist

Avocatii nu sunt obligati sa se specializeze pe un singur domeniu sau tip de drept, insa fiecare are anumite afinitati si puncte forte. De aceea, cauta intotdeauna sa alegi un specialist in rezolvarea tipului tau de problema. Vei putea sa cunosti dinainte experienta acestuia in situatii concrete asemanatoare cu a ta si astfel sa decizi daca este potrivit pentru tine.

Inainte de renume, conteaza experienta, cazurile rezolvate si modul in care a gestionat diferite situatii. Nu te lasa inselat de multi avocati care activeaza in mai multe domenii, sunt cunoscuti si onorariul acestora este unul pe masura. S-ar putea ca un astfel de avocat sa nu se dedice la fel de bine rezolvarii situatiei, fata de un avocat mai putin cunoscut, insa cu experienta mai mare in dreptul care te intereseaza.

Recomandari si referinte

De cele mai multe ori, recomandarile sunt cele mai bune atunci cand trebuie sa alegi un avocat. Este modul prin care cunosti experienta reala a acestuia, maniera in care s-a comportat in raport cu clientii si cu solutionarea problemei. Recomandarile pot sa vina de la cunoscuti sau descoperite pe internet, pe diferite forumuri de specialitate, in care oamenii ofera detalii despre avocatii cu care au lucrat.

Membru al baroului local

Este cel mai bine sa alegi un avocat din baroul local, indiferente de oras. Multe persoane tind sa se indrepte spre alegerea unui avocat din Bucuresti sau alte orase mari, crezand ca are mai multa experienta si mai multa pregatire, insa lucrurile nu stau chiar asa. Exista avocati bun in orice oras, iar in cele de dimeniuni mai reduse, se cunoaste mult mai bine experienta si cat de bun este in domeniul in care activeaza.